mgr Emilia Hallmann
16 Luty

Pieczona owsianka a’la szarlotka

Ciasto na śniadanie na diecie? Tak właśnie smakuje pieczona owsianka z soczystym jabłkiem - jak przepyszny deser!  

 

Składniki:  

  • 40g płatków owsianych  

  • 150ml mleka lub napoju roślinnego  

  • 1 łyżka syropu klonowego 

  • 1 łyżka rodzynek lub żurawiny 

  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

  • ½ średniego jabłka  

  • 1 łyżeczka ksylitolu  

  • 1 łyżeczka soku z cytryny  

 

Sposób wykonania:  

 

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Płatki owsiane wsypać do niedużego naczynia żaroodpornego, tak aby sięgały nie wyżej niż do połowy naczynia. 

Mleko podgrzać prawie do zagotowania, dodać syrop oraz rodzynki lub żurawinę, zalać tym płatki. Posypać cynamonem oraz pokrojonym w kosteczkę jabłkiem. Jabłka posypać ksylitolem. 

Wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut. Wyjąć z piekarnika i skropić sokiem z cytryny.  

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ