Składniki:
- 250g dojrzałych śliwek
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka nerkowców
- 2 łyżki miodu (lub więcej, w zależności o tego jak słodki deser chcesz uzyskać)
- 0,5 łyżeczki masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Naczynie, w którym będziesz zapiekać owoce wysmaruj masłem i na dnie poukładaj śliwki. Posyp owoce połową cynamonu.
W misce wymieszaj płatki owsiane, migdałowe, pokruszone orzechy. Dodaj druga połowę cynamonu, kardamon i miód. Wymieszaj. Masa będzie klejąca i gęsta. Ułóż ją (najlepiej dłońmi) na śliwkach i lekko dociśnij.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj ok. 40 min. Śliwki powinny puścić sok, a kruszonka delikatnie się zarumienić.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz