mgr Emilia Hallmann
13 Maj

Marynowana pierś z indyka

Mięso nie musi być w panierce, aby było przepyszne! 

Odpowiednio doprawiony i przygotowany filet z indyka może być bardzo aromatyczny i soczysty. 

 

Składniki:


-Filet z indyka 600g 2 sztuki
-Oliwa z oliwek 20g 2 łyżki
-Sól 2g 1 szczypta
-Pieprz czarny mielony 2g 1 szczypta
-Przyprawa tymianek 3g 1 łyżeczka
-Przyprawa majeranek 3g 1 łyżeczka
-Estragon 3g 1 łyżeczka
-Wino białe, wytrawne 40g 4 łyżki
-Masło 50g 1/4 kostki


Sposób przygotowania:


Oliwę wymieszać z przyprawami. Filet z indyka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na godzinę
do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanny. Masło pokroić w paski i obłożyć nim mięso, opcjonalnie można też polać mięso
winem. Pieczeń piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Co jakiś czas podlewać indyka powstałym sosem.

 

Smaczengo! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ