mgr Emilia Hallmann
15 Kwie

Jogurtowy serniczek na otrębowym spodzie

Podobno tego typu ciasta cieszyły się popularnością już w czasach starożytnych. W Grecji częstowano nimi zwycięzców olimpiad sportowych. Z kolei w Rzymie wykorzystywano je w trakcie rytuałów religijnych.

W późniejszych latach sława deseru rozpowszechniła się w różnych rejonach świata. Z biegiem czasu powstało bardzo wiele odmian ciasta, które różniły się między sobą w zależności od kraju pochodzenia. 

My również przygotowaliśmy własną wersję tego popularnego wypieku. 

 

Spód


Składniki:
-Otręby owsiane (nie mielone) 60g 6 łyżek
-Proszek do pieczenia 4g 1 łyżeczka
-Żółtko jaja 90g 3 sztuki
-Stewia lub inny słodzik w proszku 10g 1 łyżka
-Mleko 1,5% tłuszczu 40g 4 łyżki


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie
wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.

 


Masa jogurtowa


Składniki:
-Jogurt naturalny 2% 800g 2 duże kubki
-Białko jaja 120g 4 sztuki
-Stewia 100g 1/2 szklanki
-Budyń waniliowy, proszek bez cukru 80g 2 paczki
-Olejek cytrynowy 1g kilka kropli


Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem
zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową
przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do
ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.

 

Smacznego! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ