mgr Emilia Hallmann
07 Paź

Wegański gulasz z dynią

Pora na kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem w wersji wytrawnej!  

 

Składniki:  

  • ½ czerwonej cebuli 

  • 3-4 ząbki czosnku 

  • 3 marchewki 

  • ½ dyni hokkaido 

  • 3-4 pomidory malinowe 

  • Szklanka gotowanej/konserwowej ciecierzycy 

  • Po pół łyżeczki: kuminu, kurkumy, imbiru, słodkiej papryki, wędzonej papryki 

  • Szczypta pieprzu, kardamonu, soli 

  • Łyżeczka ostrej pasty paprykowej (można zamienić na szczyptę chili) 

  • Łyżeczka cukru kokosowego (można zamienić na cukier brązowy lub ksylitol) 

  • Bulion warzywny 

  • Kilka ziaren kolendry 

  • Natka pietruszki 

 

 

Sposób wykonania:  

Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek, pod koniec smażenia dodać ziarna kolendry.  

Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz dynię. Podsmażyć warzywa krótko, następnie zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (mniej więcej do poziomu warzyw, nie muszą być dokładnie przykryte). Dusić warzywa pod przykryciem 10 minut.  

Po tym czasie dodać pomidory pokrojone w kostkę, dodać też przyprawy i dalej dusić aż warzywa zmiękną, a całość zgęstnieje.  

Na koniec dodać ciecierzycę, posypać posiekaną natką pietruszki.  

Gulasz podać z kaszą lub ryżem.  

 

Smacznego!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ