mgr Emilia Hallmann
08 Kwie

Żurek

Żurek, to tradycyjna polska potrawa wielkanocna, dziś podaję przepis na mniej kaloryczną wersję.

Do przygotowania domowego zakwasu potrzebujesz:

  • Mąka razowa, typ 2000 100g 1/2 szklanki
  • Czosnek 5g 1 ząbek
  • Ziele angielskie 1g 2 ziarenka
  • Przyprawa pieprz czarny 1g 2 ziarenka
  • Liść laurowy 1g 2 listki

Sposób przygotowania:
Do słoika włóż przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsyp mąkę i zalej pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryj gazą. Zakwas zamieszaj codzinnie o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.

Do przygotowania żurku potrzebujesz:

  • Jajo gotowane 200g 4 sztuki
  • Bulion warzywny 2000g 2 litry
  • Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g 3 sztuki
  • Przyprawa majeranek 10g 2 łyżeczki
  • Chrzan 3g 1 łyżeczka
  • Czosnek 5g 1 ząbek

Sposób przygotowania:
Do bulionu warzywnego, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotuj około 30 minut i odcedź. Następnie stopniowo wlej zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ