mgr Emilia Hallmann
26 Kwie

Fit Brownie

Deser dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez czekolady. Ciasto w dietetycznej odsłonie. Bez jajek i opcjonalnie również bez glutenu. Smacznego!

Składniki ciasto:

  • 120 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 60-80%)
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee 
  • 2  średnie dojrzałe banany
  • duży jogurt naturalny (gęsty!) lub grecki (300 g)
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej lub zwykłej pszennej (ja użyłam orkiszowej razowej w stosunku 1:1 z mąką pszenną)
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania (ciasto):
Czekoladę pokrusz, rozpuść w małym rondelku z z olejem kokosowym lub w łaźni wodnej, czy mikrofali, ale ostrożnie, żeby nie przegrzać masy. Dokładnie wymieszaj,odstaw do przestygnięcia.

W misce zmieszaj ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodaj lekko rozgniecione widelcem banany, całość wymieszaj za pomocą łyżki. Przelej masę do foremki (keksówki), wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Sposób przygotowania (polewa): Czekoladę rozpuść wraz z łyżką masła (sposobem jak wcześniej), wymieszaj, polej nią upieczone brownie. Udekoruj posiekanymi orzechami. Smacznego!

Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork

1 komentarz

Renata  -  26 kwietnia, 2020 o godz. 14:36 odpowiedz

Dziękuję za przepis napewno wykorzystam pozdrawiam serdecznie

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ