mgr Emilia Hallmann
09 Wrze

Fit crumble śliwkowe

Sezon na śliwki w pełni, więc koniecznie trzeba je wykorzystać w jakimś pysznym deserze!  

 

Składniki:  

  • 250g dojrzałych śliwek 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 2 łyżki płatków migdałowych  
  • 1 łyżka nerkowców  
  • 2 łyżki miodu (lub więcej, w zależności o tego jak słodki deser chcesz uzyskać) 
  • 0,5 łyżeczki masła  
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu 

 

Wykonanie:  

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Naczynie, w którym będziesz zapiekać owoce wysmaruj masłem i na dnie poukładaj śliwki. Posyp owoce połową cynamonu. 

W misce wymieszaj płatki owsiane, migdałowe, pokruszone orzechy. Dodaj druga połowę cynamonu, kardamon i miód. Wymieszaj. Masa będzie klejąca i gęsta. Ułóż ją (najlepiej dłońmi) na śliwkach i lekko dociśnij.  

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj ok. 40 min. Śliwki powinny puścić sok, a kruszonka delikatnie się zarumienić.   

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ