mgr Emilia Hallmann
23 Wrze

Grecka musaka

Musaka, a właściwie moussaka to tradycyjna potrawa pochodząca z Grecji. Przypomina trochę lazanię, lecz zamiast płatów makaronu występuje w niej bakłażan. 

 

Składniki: 

  • 2 spore bakłażany 

  • 400 g mielonego mięsa (jagnięcego, wołowego lub wołowo-wieprzowego) 

  • 3 średnie ziemniaki 

  • duża cebula 

  • 4 ząbki czosnku 

  • 300 g świeżych pomidorów 

  • twardy ser do starcia 

  • przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz (po około półtorej łyżeczki) 

  • oliwa do smażenia 

 

Składniki na sos beszamelowy: 

  • 50 g masła 

  • 3 łyżki mąki 

  • 500 ml mleka 

  • szczypta gałki muszkatołowej 

  • sól 

 

Przepis na sos beszamelowy:  

Rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu). Wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki połączą się całkowicie. Cały czas mieszając, wolno dolej mleko. Gotuj sos przez 3-4 minuty, cały czas mieszając i uważając, by się nie przypalił. 

Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. 

 

Przepis na musakę: 

Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Polej je wodą z sokiem z cytryny (aby nie sczerniały), posól i odłóż na pół godziny. 

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, odstaw je do miseczki z wodą. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i również pokrój w kostkę. 

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie wyłóż mielone mięso, dodaj czosnek, dopraw rozmarynem, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj. Podsmaż, aż mięso lekko się zrumieni, dodaj posiekane pomidory i jeszcze raz wymieszaj.   

Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Połóż plastry bakłażana i obsmaż je krótko z każdej strony. Pokrojone ziemniaki obsmaż w podobny sposób, jak bakłażana.   

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę ziemniaków, następnie połóż nadzienie mięsne, a na nim bakłażany. Wykładaj kolejne warstwy, tak, aby ostatnie były bakłażany. 

Z wierzchu polej musakę sosem beszamelowym. 

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny. 10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp zapiekankę startym serem.  

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ