mgr Emilia Hallmann
25 Luty

Batoniki orzechowe

Batonik to świetny pomysł na prostą przekąskę, którą łatwo spożyć "w biegu". Jednak batony które możemy zakupić w sklepie mają w swoim składnie wiele zbędnych dodatków oraz wysoką zawartość cukru, dlatego warto przygotować je samodzielnie w zaciszu domowym. 

 

Składniki:

 

-płatki owsiane 100g

-masło orzechowe- najlepiej płynne 60g

-miód płynny 30g

-orzeszki ziemne 30g

-nasiona chia/ nasiona lnu 20g

-gorzka czekolada- 4 kostki (20g)

-mleko, kilka łyżek

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje- mi wyszło 8 szt i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka.

 

Smacznego!

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ