mgr Emilia Hallmann
04 List

Pieczone gruszki z serem pleśniowym, orzechami i miodem

Prosty, szybki i bardzo jesienny deser. Soczysta gruszka w towarzystwie sera z orzechami i odrobiną miodu to idealna słodko-wytrawna propozycja. 

 

Składniki:  

  • 3 średnie, dojrzałe gruszki, 
  • 50 g sera pleśniowego Lazur lub gorgonzola, 
  • 2 garście orzechów włoskich, pekan lub płatków migdałów, 
  • 2 łyżki miodu,  

 

Sposób wykonania:  

Gruszki myjemy, kroimy na pół. Z każdej połówki wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne i trochę miąższu (robimy dołek). Na blaszce układamy połówki gruszek, skórą do dołu. 
Ser pleśniowy rozkruszamy lub drobno kroimy, orzechy rozdrabniamy. Orzechy i ser układamy na gruszkach, polewamy miodem. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i wkładamy gruszki na około 20 minut. 

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ