mgr Emilia Hallmann
17 List

Pęczotto z grzybami

Kolejna jesienna, aromatyczna potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.  

 

Składniki:  

  • 200 g kaszy pęczak,  

  • 200 g świeżych lub mrożonych grzybów,  

  • 1 duża szalotka, 

  • 1 ząbek czosnku, 

  • 1 łyżka masła, 

  • 1 łyżeczka oleju, 

  • 1/4 szklanki wytrawnego wina białego (opcjonalnie), 

  • 3 szklanki bulionu warzywnego, 

  • sól i pieprz do smaku, 

  • 0,5 szklanki startego Parmezanu, 

  • natka pietruszki lub koperek do posypania, 

Podana porcja jest przewidziana na 2-3 osoby.  

 

Wykonanie:  

Grzyby pokroić na średnie kawałki. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. 

W garnku lub dużej głębokiej patelni roztopić masło i olej, wrzucić szalotkę oraz czosnek i zamieszać, chwilę podsmażyć, wszystko na średnim ogniu.  

Kiedy szalotka zmięknie dodać grzyby, zamieszać i pod przykryciem dusić ok. 10 min. na małym ogniu. 

Pęczak dokładnie wypłukać i wrzucić na patelnię z grzybami i obsmażyć przez 5 min., wlać wino i na dużym ogniu odparować mieszając. Następnie wlewamy po ok. 0,5 szklanki bulionu i na średnim ogniu gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Kolejną porcję bulionu dolewamy, kiedy poprzednia wyparuje.  

Po wlaniu ostatniej porcji bulionu przykrywamy patelnię i na maleńkim ogniu dusimy 10 min. Odkrywamy patelnię i mieszamy dokładnie, powinniśmy otrzymać gęstą potrawkę z kaszy. Podajemy pietruszkę i starty ser, mieszamy.  

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ