mgr Emilia Hallmann
10 List

Czekoladowa owsianka budyniowa

Sposób na jesienną chandrę? Pyszna, ciepła owsianka budyniowa to śniadanie, które poprawi nastrój na cały dzień!  

 

Składniki na 2 porcje: 

  • 100 g płatków owsianych 
  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego  
  • 240 ml wody 
  • 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 
  • 2 łyżki erytrolu (lub innego słodzika) 
  • szczypta soli 
  • 1 średni banan  
  • 1 garść borówek 
  • 2 łyżki orzechów laskowych lub nerkowców  
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)  

 

Wykonanie:  

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i połową wody. Dodajemy erytrol i szczyptę soli. Gotujemy, aż płatki zmiękną. 

W drugiej połowie wody rozrabiamy budyń, tak żeby nie było grudek. Dodajemy budyń do płatków i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje. 

Zdejmujemy z ognia. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki banana, posypujemy borówkami i pokruszonymi orzechami. Można opcjonalnie polać całość syropem klonowym.  

 

Smacznego!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ