mgr Emilia Hallmann
28 Paź

Makaron z cukinii z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Czy może być bardziej jesienne danie niż pszyny, aromatyczny makaron z cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ciecierzycy? 

 

Składniki: 

  • jedna cukinia (ok.300g) 
  • ciecierzyca ugotowana lub konserwowa (ok.100g) 
  • garść suszonych pomidorów (40g) 
  • ząbek czosnku 
  • pół cebuli 
  • łyżeczka oleju kokosowego 
  • łyżka oleju z pestek dyni 
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano 

 

Wykonanie:  

Cukinię ucieramy na tarce do robienia makaronu z warzyw. Czosnek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym razem z obtoczoną w przyprawach ciecierzycą. Gdy się zarumienią wyłączamy ogień i na sam koniec wrzucamy makaron z cukinii oraz pokrojone suszone pomidory. Posypujemy solą oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie i od po chwili przekładamy na talerz. Polewamy olejem z pestek dyni.  

 

Gotowe! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ