mgr Emilia Hallmann
02 Paź

Jagielnik mango z wiórkami kokosowymi

Sernik bez sera? Tak!  

Oto wegańska wersja tego klasyka – jagielnik. Prosty deser niewymagający pieczenia!  

 

Składniki: 

Spód ciasta:  

  • 0,5 szklanki płatków jaglanych  
  • 80g suszonych daktyli  
  • 3 łyżki kakao w proszku  
  • 1 łyżka oleju kokosowego  
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy  

  

Masa: 

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej  
  • 500 ml mleka kokosowego  
  • 0,5 szklanki ksylitolu  
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego  
  • 1 średnie mango  
  • 3 łyżki wiórków kokosowych  

 

Polewa:  

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady  
  • 5 łyżek mleka owsianego  
  • 2 łyżki wiórków kokosowych  

 

Przygotowanie:  

Spód ciasta – daktyle zalać wrzątkiem i odstawić (najlepiej na kilka godzin), a następnie zmiksować na gładką masę z dodatkiem kakao, miodu, olejem oraz zmielonymi płatkami jaglanymi. Powstałą mieszankę dokładnie ugnieć do powstania spójnej, dosyć zbitej kuli. Masę wyłożyć do posmarowanej olejem tortownicy.  

Masa - kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, a następnie ugotować ją do miękkości w mleku kokosowym, ksylitolu i wanilii. Odlać nadmiar płynu. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy. Po zblendowaniu wymieszać z pokrojonym wcześniej w kostkę mango. Powstałą masę wyłożyć na spód i schować do lodówki.  

Polewa - w misce umieszczonej nad gotującym się wrzątkiem rozpuścić 2 tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem mleka, następnie po rozpuszczeniu rozprowadzić na jaglanej masie. Posypać wiórkami kokosowymi. I znów odstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego ostygnięcia i stężenia ciasta. 

 

Gotowe!  

 

P.s. Ciasto ma około 400 kcal w 100g produktu!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ