mgr Emilia Hallmann
04 Czerw

Orkiszowa sałatka z fetą

Pomysł na lekki lunch do pracy, dający poczucie sytości na kilka godzin. Sałatka doskonale się też sprawdzi w roli kolacji, czy II śniadania. 

Składniki (dressing):

  • Cytryna (sok) (10 g)
  • Miód 5 g (pół łyżeczki)
  • Musztarda 5 g (pół łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek 10 g (łyżka)

Składniki (sałatka):

  • Ziarno orkiszu 50g
  • Ogórek 50 g (mała sztuka)
  • Ogórek małosolny 50 g (mała sztuka)
  • Papryka czerwona 50 g (1/4 sztuki)
  • Pomidor 60 g (mały)
  • Seler naciowy 50 g (łodyga)
  • Ser Feta 30g

Sposób przygotowania:

Ziarno orkiszu należy namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy dressing. Fetę kruszymy/kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki mieszamy. 

Porcja zawiera około 383 kcal (B 12g, T 17 g, W 55 g)

dietetyk Gdynia dietetyk Tczew dietetyk Malbork

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ