mgr Emilia Hallmann
20 Paź

Naturalna kostka rosołowa

Moja propozycja to naturalna kostka rosołowa, która jest zdrową alternatywą dla sklepowych kostek przeładowanych chemią polepszaczy smaku. Można ją wykorzystywać jako dodatek do zup, sosów, rissoto, nacierania mięsa oraz wielu innych dań, którym chcemy nadać rosołowego posmaczku. Polecam!

 

Do przygotowania kostki potrzebujesz:

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń- 2 sztuki
  • por -1 sztuka
  • seler naciowy 3 łodygi
  • przyprawy: ziele angielskie ( 1 łyżka), liść laurowy- 6-8 sztuk, pieprz czarny w ziarnach -1 czubata łyżka, kurkuma-  1 łyżka, sól himalajska- czubata łyżka
  • woda 300-500 ml
  • całą natkę pietruszki i natkę lubczyku

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy olej i dodajemy wszystkie przyprawy poza solą oraz pokrojoną cebulę i czosnek- całość przesmażamy. Następnie dodajemy warzywa drobno pokrojone, marchew najlepiej startą- całość chwilkę smażymy po czym dolewamy wodę (im mniej tym kostka bardziej skondensowana) i gotujemy około 10 min, aż całe warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy sól oraz natkę pietruszki i lubczyku- całość blendujemy na jednolitą masę. Rozlewamy do foremek na lód, czekamy aż przestygnie, zawijamy folią spożywczą i zamrażamy. Takim sposobem mamy zapas kostek na najbliższe 2-3 miesiące. Można również przechowywać w lodówce w słoiczku, ale wtedy tylko przez tydzień. Życzę smacznych dań z dodatkiem naturalnych kostek rosołowych! 

Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ