Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Paulina Kreft-Bubka
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr inż. Sławomir Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: Aleksandra Pranszke
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann
mgr Emilia Hallmann
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr inż. Sławomir Hallmann
mgr inż. Sławomir Hallmann
 Aleksandra Pranszke
Aleksandra Pranszke
Ukryj kalendarz
24 Sty

Burgery z batata i ciecierzycy

Jestem miłośniczką batatów :) Uwielbiam je przygotowywać w formie tradycyjnych pieczonych frytek, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do burgerów, czy zupa krem.

Mają wspaniały, słodkawy posmak i mam wrażenie, że nigdy mi się nie znudzą.

Bataty w swoim słodkim miąższu zawierają sporą dawkę witaminy C, witamin z grupy B, a także β-karotenu i polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami.

 Warto także zauważyć, że w odmianach o żółtym miąższu znajduje się największa ilość karotenoidów w porównaniu z innymi warzywami.

Przygotowałam dla Was przepis na wegetariański, pyszny obiad.

Pieczone burgery z batata i ciecierzycy

Składniki:

- 3 średnie sztuki batatów (jeden do burgerów, reszta na frytki)

- puszka z ciecierzycy (400 g)

- 1 cebula

- olej rzepakowy 2 łyżki + jedna łyżeczka do smażenia cebuli

- mąka z ciecierzycy 2 łyżki (można użyć dowolnej mąki)

- po garści słonecznika, pestek dyni

- 1 łyżka sezamu

- 1 łyżka sosu sojowego

- przyprawy: łyżeczka cynamonu, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, dwie - trzy łyżki płatków drożdżowych (można pominąć lub dodać 2 łyżki startego parmezanu)

Przygotowanie:

  1. Należy upiec jednego batata do miękkości i zblendować go razem z puszką cieciorki.
  2. Cebulkę posiekać i dodać na rozgrzaną patelnię, posolić oraz dodać cynamonu. Trzymać na patelni, aż się zeszkli. Dodać do batata i ciecierzycy.
  3. Dodać olej, sos sojowy, przyprawy i mąkę. Wyrobić jednolitą masę na burgery.
  4. Uprażyć nasiona i pestki na patelni i dodać do masy.
  5. Piec około 30 min w 190*C. W połowie pieczenia przewrócić kotlety.

+ Przed rozpoczęciem pieczenia burgerów pokroić pozostałą część batatów i upiec w piekarniku (około 40 – 50 minut).

Kotlety można zjeść razem z batatami i surówką lub włożyć do opieczonej grahamki razem z warzywami – do Was należy decyzja :) Smacznego!

Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ