Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Paulina Kreft-Bubka
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr inż. Sławomir Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: Aleksandra Pranszke
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann
mgr Emilia Hallmann
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr inż. Sławomir Hallmann
mgr inż. Sławomir Hallmann
 Aleksandra Pranszke
Aleksandra Pranszke
Ukryj kalendarz
19 Gru

Tofu po grecku

Jestem osobą, która uwielbia eksperymentować w kuchni. Lubię wynajdywać smaki potraw niekonwencjonalnych, które smakiem przypominają stradycyjne potrawy - nawet te świąteczne. 

Zapraszam Was do zapoznania się z "tofu-rybą" po grecku. :) 

Tofu w plastrach nori: 

1 kostka tofu (może być wędzone) 

3 łyżki sosu sojowego 

1 - 2 arkusze nori 

3 łyżki mąki (może być pszenna, kukurydziana, ryżowa)

Przyprawa do ryb 

1/2 szklanki wody

+ olej do smażenia

Tofu przekrój na 3 części.
Plastry tofu natnij nożem. Całość posmaruj sosem sojowym i przyprawą do ryby. Rób to powili tak by sos rozlał się na i w tofu. Pozostaw do zamarynowania na 20-30 minut. 

 Przygotuj nori. Przetnij arkusz na pół. Zawijaj tofu. Nori lekko skrop wodą by lepiej zwijało się na tofu. Powinno się ładnie skleić. Można dalej marynować. :) 

Mąkę przesyp na talerzyk. 

Tofu obsyp w mące.

Smaż na złoto z obu stron. 

Składniki, które będziemy potrzebować do sosu warzywnego:

1 cebula
1 por, biała i jasno zielona część
500 g marchewki
150 g pietruszki
50 g selera
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta chili
olej roślinny
sól

1 – 2 szklanki wody
3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie całej potrawy :

  1. Cebulę pokroić w kostkę, pora posiekać na talarki. Na dnie dużego rondla rozgrzać olej i dodać cebulą wraz z porem, liściem laurowym i zielem angielskim, podsmażać na małym ogniu do czasu, aż się zeszklą.
  2. W międzyczasie pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce, następnie dodać wszystkie do rondla razem ze szczyptą soli oraz chili. Podsmażać na małym ogniu przez około 5 – 10 minut, po tym czasie wlać połowę ilości wody z przepisu i dusić kolejne 5 minut.
  3. Na koniec wlać resztę wody, dodać koncentrat oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusić ostatnie 5 – 10 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. Kiedy sos warzywny będzie gotowy, wyłożyć ⅓ na dno półmiska, na nim ułożyć plastry tofu w nori, na to położyć ponownie warstwę sosu, kolejną warstwę tofu i ostatnią warstwę sosu. Odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej smakuje następnego dnia.

 

Wpis inspirowany: 

http://www.jadlonomia.com/przepisy/seler-po-grecku/ 

https://wegannerd.blogspot.com/2016/06/tofu-w-nori.html

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ