Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Paulina Kreft-Bubka
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Natalia Karpiczenko
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Natalia Karpiczenko
mgr Natalia Karpiczenko
Ukryj kalendarz

Dietetyk radzi

Choruję na cukrzycę, czy mogę spożywać owsiankę na śniadanie?

Choruję na cukrzycę, czy mogę spożywać owsiankę na śniadanie?

Osoby borykające się z nadwagą, otyłością lub cukrzycą płatki owsiane najkorzystniej przygotowywać poprzez ich krótkie zagotowanie w małej ilości wody, dopiero później uwzględnić dodanie mleka.
Płatki można również przestudzić i dodać jogurt naturalny, kefir lub maślankę - pozwoli to na obniżenie indeksu glikemicznego całego posiłku. Dodanie do owsianki orzechów, nasion czy siemienia lnianego pozwoli zachować prawidłowe proporcje węglowodanów w posiłku.
Niski indeks glikemiczny potrawy korzystnie wpływa na prawidłowy poziom glukozy we krwi oraz metabolizm tłuszczu.
Należy pamiętać, że zarówno w diecie odchudzającej jak i diecie przy cukrzycy warto dbać o różnorodność na talerzu i dobór naturalnych i nieprzetworzonych produktów.

Dobry dietetyk Gdynia Orłowo

Owoce w diecie

Chciałabym spróbować odchudzić się sama. Do tej pory jadłam bardzo dużo słodyczy, czy mogę je zastąpić owocami? Czy na diecie muszę całkowicie zrezygnować z owoców?

Na szczęście nie musimy całkowicie rezygnować z owoców pozostając na diecie redukcyjnej. Należy jednak kontrolować ich ilość. Mimo że owoce są ogólnie uważane za zdrowe, zawierają dużo witamin i błonnik, nie powinniśmy dodawać ich do każdego posiłku, a już na pewno nie powinniśmy podjadać ich między posiłkami. Podjadanie jest ogólnie niewskazane, a posiłki trzeba spożywać regularnie.
Należy pamiętać, że owoce są źródłem cukru prostego, jakim jest FRUKTOZA. Cukier ten w naszym organizmie (mówiąc w skrócie) omija niektóre charakterystyczne dla glukozy szlaki metaboliczne i jest przekształcany w trójglicerydy. Zbyt wysokie stężenie fruktozy może więc powodować wzrost stężenia lipidów we krwi, otyłość, a także stłuszczenie wątroby czy dnę moczanową. Osoby chorujące na te schorzenia powinny zwrócić szczególną uwagę na ilość owoców w swojej diecie.

Eliminacja pieczywa

Czy to prawda, że muszę wyeliminować pieczywo z diety żeby schudnąć?

Nie jest to prawda :). Nie powinniśmy wyrzucać z naszej diety produktów, które chcielibyśmy jeść po skończonej dietoterapii.
Dobre jakościowe pieczywo może być wartościowym składnikiem naszej diety, jako źródło złożonych węglowodanów. Nie należy z góry skreślać pieczywa, jednak wszystko trzeba wybierać z głową i w odpowiednich ilościach.
Kiedy sięgamy po pieczywo, wybierajmy chleby z pełnego przemiału. Nie dajmy się zwieźć fantazyjnym nazwom "chleb fitness" czy "chleb dla sportowców", są to zazwyczaj zabiegi marketingowe, które sprawiają, że pieczywo jest droższe, a nie zdrowsze. ;)
Najgorzej gdy wymienimy w naszej diecie chleb na pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Takie pieczywo chrupkie nie daje praktycznie żadnej sytości, a niestety wartość kaloryczna i odżywcza tego produktu pozostawia wiele do życzenia.

Jak uniknąć efektu jojo?

Jak uniknąć efektu jojo?

Najprostszą i najskuteczniejszą metodą jest skorzystanie z fachowej pomocy.

Prawidło przeprowadzona terapia dietetyczna, pod okiem specjalisty, minimalizuje wystąpienie tzw.: "efektu jojo". Dietetyk indywidualnie dobiera parametry diety, a rozkład i rodzaje posiłków dostosowuje pod upodobania i możliwości pacjenta. Dzięki temu nie ma ryzyka niedoborów oraz obniżenia tempa metabolizmu, które towarzyszy krótkim, głodówkowym "dietom cud". Ponadto indywidualnie rozpisany plan żywieniowy, trafia w gust pacjenta, a tym samym jest chętniej przestrzegany. Na wizytach kontrolnych systematycznie monitorowane są parametry zmian w składzie ciała oraz modyfikowany jest jadłospis w zależności od etapu i postępów terapii. Plan żywieniowy, której celem jest redukcja wagi (przez pozbycie nadmiaru tkanki tłuszczowej) powinien składać się z okresu redukcji oraz stabilizacji wagi.

Nadrzędnym celem diety jest nauka racjonalnego sposobu odżywiania i stylu życia, który pozwala na utrzymanie wymarzonej sylwetki. Dieta to okres zmiany nawyków żywienowych na zdrowsze :)

Ile mogę zjadać kalorii dziennie?

Mam 60 lat i prawie zero ruchu- ile powinnam spożywać kalorii w ciągu dnia?

Określając całkowite zapotrzebowanie energetyczne należy wyznaczyć podstawową przemianę materii (PPM) , czyli taką ilość energii jaka jest niezbędna na funkcje życiowe, a następnie uwzględnić aktywność fizyczną wynikającą z codziennych zajęć, rodzaju pracy, czy uprawianego sportu. Na wartość PPM organizmu wpływa kilka istotnych elementów takich jak: masa ciała, wzrost, płeć, masa mięśni, wiek, czy stan zdrowia. W uproszczeniu, po wyznaczeniu PPM należy pomnożyć otrzymany wynik przez odpowiedni współczynnik w zależności od tego, czy jest to tryb życia siedzący, czy o niskiej, średniej, wysokiej aktywności codziennej i wtedy otrzymamy CPM, czyli wartość całkowitej przemiany materii i wiemy ile kalorii możemy zajadać na dobę. Przykładowo, kobieta lat 60, wzrost 165 i waga 70kg, zawartość tkanki tłuszczowej na poziomie 35% o siedzącym trybie życia powinna spożywać około 1700 kcal na dobę. Ta sama kobieta pracująca fizycznie mogłaby spożyć około 2300 kcal. W jednym i drugim przypadku wartość PPM jest niezmienna i wynosi około 1200 kcal. Należy pamiętać, że są to założenia teoretyczne, w praktyce może okazać nieco inaczej.

Czy pleśń na żywności wystarczy odkroić?

Czy pleśń na żywności wystarczy odkroić?

Niestety nie, spleśniały produkt należy wyrzucić do kosza. To, że pleśń ujawnia się tylko w jednym miejscu na produkcie nie świadczy o tym, że tylko tam się znajduje - ZARODNIKI PLEŚNI ZNAJDUJĄ SIĘ W CAŁYM PRODUKCIE.
W żadnym wypadku nie wolno spożywać produktów nadpleśniałych, z białym, zielonym lub jakimkolwiek nalotem.
Szczególnie powinniśmy uważać na produkty zawierających tłuszcz (orzechy), ponieważ aflatoksyny (wytworzone przez grzyby) doskonale się w nich rozpuszczają. Źródłem niebezpiecznych substancji może być także mięso i mleko. Aflatoksyny mogą bowiem przedostawać się do organizmu zwierząt wraz ze skażoną paszą. Jeżeli smak, kolor lub zapach żywności Was zaniepokoi, to nie należy takiego produktu spożywać - nawet jeśli data przydatności do spożycia jeszcze nie minęła. Dbajmy o swoje zdrowie.

Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Może zacznijmy od tego czym jest gluten i w jakich produktach go znajdziemy? Mówiąc w skrócie, gluten jest białkiem obecnym w żywności pochodzenia roślinnego. Znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu oraz produktach, które mogą być nim zanieczyszczone poprzez wytworzenie na jednej taśmie produkcyjnej z wyrobami pszennymi.
Są dwie grupy osób, które powinny unikać glutenu. Pierwsza grupa, to pacjenci z chorobą genetycznie uwarunkowaną – celiakią. W drugiej grupie znajdują się osoby, które mogą być uczulone na gluten lub są na gluten „nadwrażliwi”. Dieta bezglutenowa może być również wprowadzana w niektórych przypadkach chorób autoimmunologicznych, ale tylko pod kontrolą dietetyka lub lekarza – taka dieta powinna być zbilansowana i dopasowana indywidualnie.
Jeżeli jesteś zdrową osobą, która nie odczuwa żadnych dolegliwości po spożyciu produktów zawierających gluten (silne bóle brzucha, wzdęcia, zaparcie, biegunki), to nie powinieneś rezygnować z glutenu.
Dieta bez glutenu wdrażana u ludzi zdrowych jest niepotrzebną modą, która może doprowadzić do niedoborów składników mineralnych oraz witamin. Rezygnacja z pełnoziarnistych produktów pszennych, żytnich i kasz takich jak: kasza jęczmienna, orkiszowa czy bulgur, w zamian za bezglutenowe gotowce może być szkodliwe dla zdrowia.
Wiele osób korzysta z tej mody w celu zrzucenia paru kilogramów. I tutaj powinniśmy zauważyć różnicę pomiędzy dietą „bezglutenową” a dietą bez pszennych białych bułek, białych makaronów i ciasteczek. To rezygnacja z tych niezdrowych produktów jest zazwyczaj powodem chudnięcia, a nie wyrzucenie glutenu z diety.

Czy produkty light odchudzają?

Czy produkty light odchudzają?

Przy diecie odchudzającej zasada jest prosta: podstawą jest ujemny bilans energetyczny w ciągu dnia.
Produkty typu "light" mogą pojawić się w diecie odchudzającej, nie mogą jednak stanowić jej podstawy oraz nie są koniecznością.
Żywność typu light nie należy do szczególnie odżywczej. Aby obniżyć kaloryczność produktu, musimy coś z niego usunąć. A jeżeli coś z produktu usuwamy, to musimy wypełnić wolne miejsce. Najczęściej w miejsce usuniętego tłuszczu wprowadzana jest woda oraz substancje zagęszczające. Część tłuszczu może zostać zastąpiona cukrem, co również nie jest dobrym rozwiązaniem.
Podstawą trwałej utraty masy ciała jest zmiana złych nawyków żywieniowych, a nie wymiana produktów tradycyjnych na produkty "odchudzone".
Powinniśmy nauczyć się wybierać wartościowe produkty, odpowiednio przygotowywać je do spożycia oraz zadbać o codzienną aktywność fizyczną - wtedy możemy liczyć na oczekiwane rezultaty.

Czy jogurty owocowe są kaloryczne?

Czy jogurty owocowe są kaloryczne?

Tak, najczęściej są bardzo kaloryczne i są to zazwyczaj "puste kalorie".
Popularne „jogurty owocowe czy zbożowe” niestety bardziej przypominają niezdrowy deser, niż pełnowartościowy posiłek. Często zdarza się tak, że takie jogurty zachęcają nas piękną etykietą, "fit" nazwami by zmylić konsumenta.
Należy pamiętać o czytaniu etykiet. Jogurty smakowe zawierają najczęściej: cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, syrop kukurydziany, dodaną fruktozę lub inne słodzidła.
Takie produkty nie są zalecane w zdrowym żywieniu oraz nie sprzyjają odchudzaniu - wręcz przeciwnie. ;)
Lepiej jest kupić jogurt naturalny, zawierający w swoim składzie jedynie mleko i kultury bakterii oraz dodać do niego pokrojonego banana, świeże lub mrożone truskawki (czekamy z niecierpliwością poza sezonem na te świeże) lub inne ulubione owoce.
Dla osób, którym ciężko jest się przestawić na taki jogurt polecam oprócz owoców dodać łyżeczkę miodu, by z czasem i z niego zrezygnować. :)

Kochani, zrezygnujcie ze smakowych jogurtów, wyjdzie Wam tylko na zdrowie. :)

Co zrobić kiedy się przejem?

Co zrobić kiedy się przejem?

Zwłaszcza w czasie świąt zapominamy, że żołądek ma określoną pojemność. ;)
Najbardziej zalecane byłoby nie doprowadzać do sytuacji przejedzenia.
Warto jeść z rozwagą, unikać tłustych i ciężkostrawnych potraw oraz pić sporo wody.
Przy uczuciu przejedzenia oraz niestrawności pomagają: krople żołądkowe, leki rozkurczowe, środki wspomagające trawienie. Z naturalnych środków ulgę przyniosą nam napary z pokruszonych owoców kopru, rumianku, mięty, czy majeranku. Zioła zalewamy wrzątkiem i trzymamy przez 15 minut pod przykryciem.
Warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu oraz przerwie pomiędzy posiłkami. Zalecany jest również ruch, dlatego warto po obiedzie wybrać się na spacer z rodziną.

Czy można przytyć w święta?

Czy można przytyć w święta?

Święta Bożego Narodzenia trwają trzy dni. Niemożliwe jest zatem żeby przytyć na tkance tłuszczowej w ciągu tak krótkiego czasu. :)
Dodatkowe kilogramy, które zazwyczaj pojawiają się po okresie świątecznym wynikają z nadmiernego spożycia pożywienia jeszcze przed świętami (w trakcie przygotowywania świątecznych potraw) oraz z dojadania pyszności przez długi czas po rodzinnych spotkaniach.
Jeżeli po 3 dniach świętowania pojawiły się dodatkowe kilogramy na wadze, to z pewnością nie jest to czysta tkanka tłuszczowa, a woda, czy zapasy glikogenu w naszych mięśniach i wątrobie.
Jeżeli zarówno przed świętami, jak i po świętach będziemy prowadzić aktywny tryb życia oraz regularne 5 posiłków dziennie, to nie musimy liczyć kalorii przy wigilijnym stole. Należy jednak pamiętać o umiarze i nie objadać się zbytnio przez całe 3 dni, a może skoczyć nawet na rodzinny, długi spacer. :)

Jak często jeść posiłki?

Wstaję o 7.30 jem owsiankę - jakie godziny są dobre, aby później jeść?

W planowaniu dziennego rozkładu posiłków należy pamiętać o regularności. Najlepiej pierwszy posiłek spożyć najpóźniej do godziny od wstania z łóżka, a ostatni na 2-3 godziny przed snem. Idealnie jak przerwy między posiłkami nie są krótsze niż 2 i pół godziny oraz dłuższe niż 4 godziny. Czyli przykładowo, jak wstajemy o 7:30 i zaraz jemy śniadanie, to kolejne posiłki mogą być odpowiednio o 10:30, 13:30, 16:30 i 19:30. Zakładamy, że zaśnięcie jest o 22.00-23:00. Możemy także zaplanować rozkład na 4 posiłki: 8:00, 12:00, 16:00 i 20:00 i to też będzie prawidłowo. Częstotliwość i pory posiłków należy dobrać indywidualnie i wpasować je w rytm dnia.

Czy latem mogę sobie pozwolić na lody będąc na diecie?

Czy latem mogę sobie pozwolić na lody będąc na diecie?

To zależy :) Myśląc o lodach jesteśmy przekonani tylko o tym, że są one niezdrowe i tuczące. Tymczasem można zjeść lody, które nie tylko dadzą nam smakowitą przyjemność ale i cenne składniki odżywcze.
Zazwyczaj do produkcji lodów używa się mleka, a jest to produkt, który dostarcza nam m.in. pełnowartościowego białka i wapnia. Co jest niewątpliwie zaletą. Jednak… lody zawierają też sporo cukru i jest to przede wszystkim sacharoza (dosładzanie zwykłym białym cukrem) i/lub fruktoza (dodatek owoców). A ponieważ są zazwyczaj lekkostrawne, szybko wchłaniają się w przewodzie pokarmowym i powodują szybki wzrost glukozy we krwi. Co z kolei powoduje wzmożone wydzielanie insuliny, która jest hormonem sprzyjającym rozrostowi tkanki tłuszczowej .
Idealnym rozwiązaniem jest więc kupowanie lodów naturalnych rzemieślniczych, przyrządzanych ze świeżego mleka i owoców, bez chemicznych dodatków. A najlepiej przygotowanie ich samemu w domu, jak robią to moi pacjenci (przepis na naszej stronie) :) Natomiast kiedy mamy ochotę na deser, będąc w lokalu, zjedzmy same lody-bez bitej śmietany, czekoladowego sosu i posypki. To prawdziwa bomba kaloryczna!
Lodów (tak jak żadnych innych słodyczy) nie polecamy oczywiście osobom chorującym na cukrzycę.

Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Czy można jeść po 18.00?

Czy można jeść po 18.00?

Czasami nawet trzeba :). Godzina naszego ostatniego posiłku zależy od tego, jak intensywny jest nasz dzień i o której godzinie idziemy spać. Jeśli po godzinie 20.00 szykujemy się już do snu, to faktycznie po godzinie 18.00 lepiej już nie jeść. Dzięki temu nasz organizm będzie miał czas na strawienie pokarmu i nie położymy się do łóżka ociężali. Natomiast jeśli jesteśmy nocnymi markami i chodzimy spać nawet po północy, ostatni posiłek warto zaplanować znacznie później niż godzina 18.00. Przykładowo pracujemy do 16.00, wracamy do domu jemy obiad i idziemy na trening, do domu wracamy o godzinie 20.00, a spać położymy się za kolejne 4 godziny. Naprawdę uważacie, że nie zjedzenie już żadnego posiłku tego dnia będzie dobrym pomysłem? Otóż nie! Będzie to wręcz zalecane! Zapamiętajcie, że ostatni posiłek najlepiej zjeść ok. 3h przed snem.

Czy to prawda, że kawy nie powinno się pić na czczo? Dlaczego?

Czy to prawda, że kawy nie powinno się pić na czczo? Dlaczego?

Tak to prawda. Zawarte w kawie związki mogą stymulować wydzielanie się większych ilości kwasu solnego w żołądku. Jeśli więc wypijemy kawę na pusty żołądek, może ona podrażniać błony śluzowe przewodu pokarmowego i sprzyjać chorobie wrzodowej oraz powodować dolegliwości bólowe. Szczególnie więc muszą na to zwracać uwagę osoby chorujące na wrzody właśnie lub refluks.
Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Czy mogę pić napoje na diecie?

Czy mogę pić napoje na diecie?

Napoje oraz duże ilości soków owocowych nie są zalecane na diecie odchudzającej jak i w diecie tradycyjnej.
Należy pamiętać, że szklanka napoju (soku owocowego również) zawiera około 6 łyżeczek cukru.
Jeżeli do tego dojdą słodkie herbaty, kompoty, to ilość spożywanego cukru wzrasta niekiedy do kilkudziesięciu łyżeczek dziennie.
W takich okolicznościach organizm wydziela bardzo dużo insuliny, która silnie pobudza rozrost tłuszczu, a także predysponuje organizm do wielu chorób w przyszłości.
Należy pamiętać, aby maksymalnie ograniczać spożywanie wszelkich napojów, a także soków, które tylko pozornie mogą kojarzyć się z witaminami.
W rzeczywistości to ogromne skupiska dodatkowych kalorii.

Co to są puste kalorie?

Co to są puste kalorie?

Puste kalorie wbrew pozorom nie oznaczają żywności, która nie tuczy ;).
Znajdziemy je w produktach o bardzo dużej ilość kalorii, które niosą za sobą żadnych WARTOŚCI ODŻYWCZYCH dla naszego organizmu. Są to zazwyczaj produkty mocno przetworzone.

Mówiąc prościej, taka żywność nie zostanie wykorzystana przez nasz organizm do budowania masy mięśniowej, do regeneracji naszych tkanek, czy innych ważnych procesów biochemicznych w naszym ciele.

Do najpopularniejszej żywności, która dostarcza nam jedynie dużej ilości kalorii, zaliczamy:
słodycze, takie jak np. cukierki, ciasta, ciasteczka, lody – składają się przede wszystkim z cukru i/lub tłuszczu,
słone przekąski, np. chipsy, prażynki – zawierają dużą ilość tłuszczu, słodkie napoje gazowane, napoje energetyzujące, słodzone soki owocowe – zawierają duże ilości cukru, żywność typu fast food – zawierają duże ilości tłuszczu, alkohol (!) – 1 g alkoholu dostarcza aż 7 kcal.

Więc jeżeli dbamy o naszą sylwetkę i o nasze zdrowie, to zdecydowanie powinniśmy rezygnować z tego typu produktów. Pustym kaloriom na diecie odchudzającej i przy zdrowym stylu życia mówimy zdecydowane NIE! :)

Czy w zdrowej diecie muszę zrezygnować z solenia potraw?

Czy w zdrowej diecie muszę zrezygnować z solenia potraw?

Nie do końca. Sól należy ograniczać, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na nadciśnienie i inne choroby układu krążenia. Dlatego też każdy dietetyk zaleci rezygnację z produktów spożywczych wysokoprzetworzonych, które tej soli zawierają zazwyczaj bardzo dużo. Natomiast sam sód, który jest składnikiem soli kuchennej, jest pierwiastkiem potrzebnym naszemu organizmowi. Ma on wpływ m. in. na gospodarkę wodną organizmu, pobudliwość komórek mięśniowych oraz nerwowych, a także równowagę kwasowo-zasadową. Najzdrowiej będzie, jeśli soli będziemy używać sami w domowej kuchni w umiarkowanych ilościach, a unikać będziemy gotowych produktów z dodatkiem np. glutaminianu sodu.

Czy aby schudnąć muszę jeść więcej mięsa?

Czy aby schudnąć muszę jeść więcej mięsa?

Niekoniecznie. Przeświadczenie o konieczności zwiększenia podaży produktów mięsnych w diecie osób odchudzających się, wynika z kojarzenia tych produktów ze zwiększoną zawartością białka, które sprzyja odchudzaniu. Dzieje się tak m.in. dlatego, że odpowiednia ilość białka w diecie pomaga utrzymać lub zwiększyć masę mięśniową, która zapewnia skuteczne spalanie kalorii i zwiększenie tempa przemiany materii, zarówno podczas aktywności fizycznej jak i w spoczynku.
Białko zwiększa również termogenezę poposiłkową, znacznie bardziej niż węglowodany czy tłuszcze. Jest to proces produkcji ciepła po spożyciu pokarmu. Zwiększa się wtedy przemiana materii i organizm musi spalić więcej kalorii na procesy związane z trawieniem i wchłanianiem białka.
Białko nie znajduje się jednak wyłącznie w mięsie. Źródłem tego składnika jest również nabiał, jajka, warzywa strączkowe i kapustne, produkty pełnoziarniste, a nawet orzechy i pestki. Nie trzeba, więc być mięsożercą by schudnąć, osoby na diecie wegetariańskiej również dadzą radę 
Należy jednak pamiętać, że zawartość białka (jak i każdego innego składnika w diecie) powinna być kontrolowana.

Wysoki poziom cholesterolu

Po ostatniej wizycie u mojego lekarza i zrobieniu badań krwi okazało się, że mam wysoki poziom cholesterolu. Lekarz nakazał „dietę”. Co konkretnie miał na myśli?

Jednym z ważnych elementów zachowawczego leczenia wysokiego poziomu cholesterolu jest obniżenie masy ciała (głównie tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha). „Jak wynika z badań, obniżenie masy ciała już o 10 kg powoduje spadek poziomu trójglicerydów we krwi o 30% oraz złego cholesterolu LDL o 15%. Dodatkowo zwiększa się o blisko 10% poziom dobrego cholesterolu HDL.”

Jeżeli chodzi o zmiany nawyków żywieniowych, to warto trzymać się następujących zasad:

- Jadaj 4 – 5 posiłków dziennie. Jedzenie częściej, ale w mniejszych ilościach pozwala na uregulowanie metabolizmu oraz zapewnia lepsze trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

- Spożywaj codziennie minimum 4 - 5 porcji produktów zbożowych PEŁNOZIARNISTYCH, które dostarczą odpowiednią ilość błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B.

- Staraj się, aby w każdym posiłku pojawiło się warzywo, a w ciągu dnia trzy porcje owoców, dzięki czemu jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych.

- Źródłem białka w diecie powinny być ryby, chude mięso, chude wędliny oraz białka roślin strączkowych.

- Warto zrezygnować z soli na rzecz ziół i ulubionych domowych, naturalnych przypraw.

- Do obróbki termicznej warto stosować parowar, piekarnik lub gotować w wodzie. Można również zastosować duszenie lub smażenie na patelniach do smażenia beztłuszczowego.

- Nie warto spożywać tłustych i smażonych produktów. Olej należy używać z głową i warto go stosować na surowo do sałatek.

Czy ziemniaki są tuczące?

Czy ziemniaki są tuczące?

Wbrew powszechnemu twierdzeniu ziemniaki same w sobie nie są bombą kaloryczną.
100g ziemniaków to mniej więcej 80kcal. Dla porównania woreczek ryżu brązowego to ok. 320kcal, a 100g makaronu to 350kcal.
Ziemniaki zostały okryte złą sławą, dlatego że w tradycyjnej kuchni polskiej podawane są one zazwyczaj z tłustymi sosami. I to właśnie one stanowią najbardziej kaloryczny obiadowy dodatek.

Zalecenia żywieniowe przy nadciśnieniu tętniczym

Zalecenia żywieniowe przy nadciśnieniu tętniczym

Przede wszystkim chorując na nadciśnienie tętnicze warto ograniczyć sód, a więc dosalanie potraw, spożywanie fast foodów, produktów wysokoprzetworzonych, gotowych produktów garmażeryjnych. Nie trzeba całkowicie usuwać soli z diety, chodzi jedynie o jej ograniczenie. Szczególną uwagę w tym aspekcie należy zwrócić w żywieniu seniorów, gdyż całkowita eliminacja soli może doprowadzić do odwodnienia, braku apetytu, a w konsekwencji do niedożywienia.
Dieta powinna zawierać zwiększoną ilość magnezu, potasu i wapnia. Doskonale w tym przypadku sprawdzi się dieta DASH, która przypomina dietę śródziemnomorską. Obfituje ona w pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, warzywa strączkowe oraz orzechy i nasiona. Produkty te bogate są właśnie w wapń, potas oraz magnez. Należy ograniczyć spożycie twardych serów, mięsa oraz produktów wędzonych.
Ponadto pomocne będzie ograniczenie kofeiny oraz wykluczenie alkoholu z diety, a także niepalenie papierosów.
Osoby chorujące na nadciśnienie muszą również uważać na lukrecję. Za podwyższanie ciśnienia tętniczego odpowiada zawarta w niej glicyzyryna. Lukrecja, a właściwie jej koncentrat, jest często składnikiem słodyczy i napojów.
Z dietetycznego punktu widzenia istotne będzie również kontrolowanie masy ciała. W przypadku nadwagi, samo zmniejszenie masy ciała o 5-10% pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze.

Jak sprawdzić czy jestem wystarczająco nawodniony/a?

W ostatnim czasie zwiększyłam ilość wypijanej wody, ale wciąż nie jest to zbyt dużo. Jak sprawdzić czy ta ilość jest wystarczająca i czy organizm jest nawodniony?

Przede wszystkim podstawowym objawem niedostatecznego nawodnienia organizmu jest wzmożone uczucie pragnienia. Ponadto należy obserwować m.in. naszą skórę, spojówki oraz jamę ustną. Jeśli miejsca te są zaczerwienione, odczuwamy suchość, ślina jest gęsta i/lub wydzielana jest w małych ilościach, komórki są odwodnione. Niedostateczne pocenie się, a c za tym idzie wzrost temperatury ciała oraz zmęczenie i rozdrażnienie również będą podpowiadały nam o niewłaściwym nawodnieniu.
Najprostszym sposobem na sprawdzenie nawodnienia organizmu jest obserwacja barwy naszego moczu. Kolor powinien być jasnosłomkowy. Należy jednak pamiętać, że niektóre leki, np. suplementacja witaminami z grupy B, może wpływać na barwę moczu i go zaciemniać.

Czy śniadanie jest ważne?

Czy śniadanie jest ważne?

Jak najbardziej – śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia.
Jak donoszą badania, osoby, które spożywają regularnie śniadania mają mniejsze skłonności do tycia. Dzięki temu, że rano dostarczymy zbilansowany posiłek, w ciągu dnia nie będziemy odczuwać wilczego głodu, co może sprawić, że zjemy odpowiednią ilość pożywienia w pozostałej części dnia.
Dzięki temu, że spożywamy regularnie śniadanie i pozostałe posiłki „programujemy” nasz organizm, by nie musiał odkładać zapasów na później. Aby nie przytyć, najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie 4 – 5 posiłków dziennie, co 3 – 4 godziny.
Podsumowując: aby się odchudzić, czy zgubić parę kilogramów powinniśmy pamiętać o zbilansowanym śniadaniu, zjedzonym najlepiej w ciągu 30 - 60 minut od przebudzenia.

Dlaczego mam ochotę na słodycze przed i w czasie miesiączki?

Dlaczego mam ochotę na słodycze przed i w czasie miesiączki?

Wiele kobiet ma problem ze spożywaniem nadmiernej ilości słodyczy w czasie miesiączki. Chęć na słodkie w tym okresie ma swoje fizjologiczne usprawiedliwienie. Około tydzień po owulacji następuje szczyt wydzielania żeńskich hormonów, co powoduje silniejsze odczuwanie głodu. W tym czasie ulega również obniżenie poziomu glukozy we krwi, co sprzyja napadom głosu na potrawy słodkie.
Niestety sięganie po słodycze nie rozwiązuje „problemu” i powoduje ciągłe wahania poziomu cukru we krwi.
Aby zapobiec atakom, warto spożywać około 4-5 małych REGULARNYCH i wartościowych posiłków w odstępach nie dłuższych niż 3 - 4 godziny. Pozwoli to uniknąć gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi oraz związanych z tym zaburzeń nastroju.
Dodatkowo warto sięgać po zdrowsze alternatywy kupnych słodyczy i wysokokalorycznych ciast. Należy sięgać po owoc z dodatkiem orzechów lub nabiału, po bakalie lub zdrowy deser z naszej strony internetowej.

Co najlepiej zjeść po treningu?

Co najlepiej zjeść po treningu?

Po treningu potrzebna jest nam regeneracja. Dlatego najlepiej sprawdzą się posiłki białkowo-węglowodanowe.
Dzięki temu połączeniu do krwi uwalniana jest insulina, która jest hormonem anabolicznym. Zapewni odbudowę glikogenu mięśniowego i transport aminokwasów do naszych mięśni.

Przykładami takich posiłków będą:
-koktajle nabiałowo-owocowe
-serek ziarnisty/jogurt z płatkami zbożowymi i bakaliami
-ryż/kasza/makaron z mięsem/rybą i warzywami
-kanapki z dobrej jakości pieczywa z wędliną/rybą/twarogiem/pastą z warzyw strączkowych (np. ciecierzyca, fasola)

Posiłek potreningowy najlepiej jest spożyć do 1h po skończonym treningu.

Woda

Ile wody powinnam pić na diecie odchudzającej? Czy może to być woda owocowa?

Zapotrzebowanie na płyny można obliczyć bazując na naszej masie ciała. Powinniśmy spożywać z żywnością i napojami 30ml wody na 1kg masy ciała. Przykładowo osoba o wadze 70kg, powinna dostarczać do organizmu 2100ml wody.
Innym sposobem jest określanie zapotrzebowania na płyny na podstawie kaloryczności diety. W tym przypadku 1ml wody przypada na 1kcal wartości energetycznej diety, czyli osoba spożywająca ok 2000kcal powinna spożywać z żywnością i napojami 2000ml wody.
Należy podkreślić, że do tego zagadnienia należy podchodzić indywidualnie. Powyższe wyliczenia dotyczą osób zdrowych o umiarkowanej aktywności fizycznej. W przypadku sportowców, seniorów lub kobiet karmiących piersią wyliczenia te będą inne.
Pamiętajmy, że wodę dostarczamy do naszego organizmu również z innymi płynami, zupami, a także warzywami i owocami.
Najlepiej pić czystą wodę mineralną, nie poleca się wód smakowych, gdyż zawierają one substancje słodzące. Jeśli chcemy nadać naszej wodzie smak, najlepiej dodać do niej np. mrożone owoce jagodowe, plasterki cytrusów lub zioła takie jak melisa, mięta. Odradzamy korzystanie z gotowych syropów smakowych.

Czy naprawdę nie można łączyć pomidora z ogórkiem?

Czy naprawdę nie można łączyć pomidora z ogórkiem?

To przekonanie jest moim zdaniem mocno przesadzone. W czym tkwi problem?
Otóż, łącząc te warzywa, możemy w znacznym stopniu stracić witaminę C obecną w pomidorach. W świeżym ogórku znajduje się stosunkowo dużo enzymu, który rozkłada witaminę C (askorbinaza). Mieszając świeżego ogórka z pomidorem, narażamy witaminę C na działanie tego enzymu i na jej utlenienie. Co więcej, nie dotyczy to tylko pomidora. Zachodzi to również w przypadku łączenia świeżego ogórka z innymi warzywami zawierającymi witaminę C, np. z papryką.

W tej sytuacji nie jesteśmy jednak bezradni. :) Surówkę z udziałem świeżego ogórka wystarczy od razu lekko zakwasić np. octem winnym lub sokiem z cytryny i już askorbinaza przestaje być aktywna i straty witaminy będą mniejsze. Jeżeli zamienimy ogórka świeżego na kiszonego, to „problem” askorbinazy rozwiązuje się sam. ;)

Ważne jest również to, iż łączenie tych dwóch warzyw nam nie zaszkodzi. Stwierdzenie, że nie należy łączyć tych dwóch produktów jest MITEM.
Nawet, jeżeli połączymy te warzywa bez zakwaszenia i założymy, że stracimy sporą ilość witaminy C, to niedobór tej witaminy w surówce na pewno, więc nam nie zagrozi. Problem pojawiłby się tylko wtedy, gdyby to były jedyne warzywa pojawiające się w ciągu dnia.
Jeśli tylko będziemy dbać o różnorodność naszej diety i odpowiednią ilość warzyw – ok. 500 g dziennie, to nie powinniśmy sobie zaprzątać tym stwierdzeniem głowy.
Pamiętajcie, do wszystkiego powinniśmy podchodzić z rozsądkiem, umiarem i powinniśmy dbać o różnorodność diety – nie tylko na diecie odchudzającej. ;)

Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Czy nadwagę i otyłość można odziedziczyć?

Czy nadwagę i otyłość można odziedziczyć?

Oczywiście, jest to prawdopodobne, jednak nie wszystko jest czarno - białe.
Pewne predyspozycje do gromadzenia tkanki tłuszczowej można częściowo otrzymać w genach. Uważa się, że po rodzicach w największym stopniu dziedziczymy zdolność wydatkowania kalorii oraz miejsce odkładania tłuszczu.

Nie można jednak tego traktować jako usprawiedliwienie!
Warto pamiętać, że z rodzicami łączą nas nie tylko geny, ale często także podobny sposób żywienia. Dziedziczymy nie tylko geny, ale również nawyki żywieniowe.
Nawet jeżeli posiada się skłonność do nadwagi, to wcale nie trzeba jej mieć. Bardzo często wystarczy zmienić nawyki żywieniowe u wszystkich członków rodziny, by zmniejszyć masę ciała lub uniknąć nadwagi w młodym wieku.
Należy pamiętać, że dziecko otyłe ma większe prawdopodobieństwo zostać otyłym dorosłym. Warto dbać o zdrowe nawyki już od najmłodszych lat.

Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Czy grillowanie jest zdrowe?

Czy grillowanie jest zdrowe?

Warto zastanowić się nad tym pytaniem pod dwoma aspektami. Po pierwsze, powinniśmy pomyśleć, czy samo grillowanie, jako sposób przyrządzania potraw jest korzystne dla naszego zdrowia.
Po drugie, należy przyjrzeć się jedzeniu, które rzucamy na ruszt.

Głównym zarzutem jaki najczęściej możemy usłyszeć na temat grilla, to możliwość zwiększenia prawdopodobieństwa wywoływania nowotworów przez związki powstające w wyniku spalania białek i tłuszczu. Szkodliwe substancje znajdują się także w zbyt spieczonych kawałkach potraw oraz w kiełbaskach wędzonych.
Jeśli już decydujemy się na grillowanie, zwróćmy szczególną uwagę na podpałkę i węgiel. Warto wybrać węgiel drzewny, rozpalić go naturalnie i poczekać ze smażeniem jedzenia do czasu, aż grill odpowiednio się rozgrzeje, a węgle pokryją szarym popiołem. Pod żadnym pozorem nie wrzucajmy do ognia, w trakcie przygotowywania jedzenia, papieru z nadrukiem, iglastego drewna, szyszek czy igieł. Do grillowania wykorzystujmy specjalnie przeznaczone do tego tacki, które ograniczają ilość ściekającego z mięsa tłuszczu.
Warto wspomnieć, że czerwone mięso nie jest zdrowym wyborem. Powinniśmy go wybierać jak najrzadziej.
Jeżeli decydujemy się na grillowanie, to stosujmy się do zasad wypisanych powyżej i starajmy się żeby na grillu było jak najwięcej warzyw. Jeśli pojawia się mięso, to wybierajmy mięso drobiowe lub rybę z małą ilością tłuszczu. Bez sosów, dipów oraz kupnych, gotowych przypraw. Jako jedyną przyprawę warto wykorzystać pieprz, paprykę oraz aromatyczne zioła, np. oregano, bazylię, majeranek, tymianek.
Jedzenie z grilla najlepiej popić niegazowaną wodą lub lampką wina, a po uczcie wybrać się z przyjaciółmi na dłuższy spacer.

Jestem w ciąży. Czy powinnam jeść za dwoje?

Jestem w ciąży. Czy powinnam jeść za dwoje?

Absolutnie nie ma takiej potrzeby! Nie za dwoje, a DLA dwojga  Dlatego w ciąży zdecydowanie najważniejsza będzie jakość pożywienia.
Jeśli chodzi o kaloryczność diety, zapotrzebowanie oczywiście się zwiększa- o ok. 15%. Kobieta ciężarna powinna do swojej podstawowej przemiany materii (PPM) dodać ok. 150kcal w pierwszym trymestrze i ok. 350kcal w trymestrze drugim i trzecim. Przy czym należy pamiętać, że oszacowanie odpowiedniej kaloryczności diety jest sprawą indywidualną i zależeć będzie również m.in. od masy ciała ciężarnej przed ciążą i przyrostów masy ciała w trakcie ciąży.

Niedoczynność tarczycy i Hashimoto

Jaka powinna być dieta przy niedoczynnosci tarczycy i Hashimoto?

Zachęcam do lektury akrtykułu http://hallmann.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2017/11/6/dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy/

Słyszałam, że samo picie wody nie wystarcza, żeby być odpowiednio nawodnionym, to prawda?

Słyszałam, że samo picie wody nie wystarcza, żeby być odpowiednio nawodnionym, to prawda?

W gorące dni dużo łatwiej o odwodnienie organizmu. Objawami odwodnienia (oprócz oczywistych takich jak np. suchość śluzówek i pragnienie) są: osłabienie, zawroty i bóle głowy, uczucie gorąca, duszności, bóle i skurcze mięśni, zaburzenia rymu serca, obrzęki.
Woda jest podstawą, to oczywiste, ale musimy pamiętać również o elektrolitach. Są to jony sodu, potasu, wapnia i magnezu. Biorą one udział w takich procesach jak transport wody przez błony komórkowe, kurczliwość mięśni, przewodnictwo nerwowe czy utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. A ponieważ tracimy je każdego dnia wraz z potem, moczem i przez oddychanie, ich stężenie nie jest w organizmie stałe i musimy je stale uzupełniać.
W tym celu w trakcie upałów możemy wybierać do picia wody wysokozmineralizowane o zwiększonej ilości właśnie tych składników. Ale oprócz picia wody musimy zadbać też o odpowiednio zbilansowaną dietę zawierającą produkty bogate w te pierwiastki.
Źródła magnezu: pestki (zwłaszcza dyni) i orzechy, kakao, przetwory zbożowe, strączki, banany
Źródła potasu: ziemniaki, pomidory, strączki, suszone owoce, banany, awokado
Źródła wapnia: nabiał, rośliny zielonolistne, mak, sezam, figi, sardynki i szprotki, produkty fortyfikowane
Źródła sodu: sól ;) i wszystkie produkty przetworzone oraz słone przekąski, jednak tych rzeczy powinniśmy unikać w naszej diecie. Dlatego po prostu w okresie ryzyka zwiększonej utraty elektrolitów nie bójmy się soli w naszej kuchni ;)
Jak widać pokrycie zapotrzebowania na sód, potas, wapń i magnez nie powinno stanowić problemu przy zdrowym odżywianiu. Dlatego po prostu oprócz picia wody, nie zapominajcie o jedzeniu dużej ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych.

Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Słodzenie

Czy miód lub cukier trzcinowy jest mniej tuczący niż biały cukier?

Niestety, jeżeli chodzi o słodzenie i o ilość kalorii, to powinniśmy traktować miód oraz cukier trzcinowy, jako równoważne "słodzidła" z białym cukrem.

Oczywiście, miód jest źródłem cennych i prozdrowotnych składników odżywczych, jednak należy pamiętać, że jego cenne, aseptyczne właściwości giną w 50-60*C, dlatego w herbacie pozostaje niemal sam cukier, czyli zbędne kalorie.

Jeżeli chodzi o cukier trzcinowy, to nie możemy go mylić z cukrem brązowym, który jest zwykłym skarmelizowanym cukrem.
Nierafinowana wersja cukru, ma znikome ilości składników mineralnych, jednak nie należy go traktować jako źródła wapnia czy potasu. Ilość tych składników jest NIEWYSTARCZAJĄCA, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu. To przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, których nie powinnyśmy spożywać w dużych ilościach.

Najlepszym rozwiązaniem będzie stopniowa rezygnacja ze słodzenia, powolutku, aż do celu. :)

Czy przy niedoczynności tarczycy naprawdę nie mogę jeść brokułów?

Czy przy niedoczynności tarczycy naprawdę nie mogę jeść brokułów?

Problem z brokułami (i innymi warzywami krzyżowymi takimi jak brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż, rzepa) jest taki, że zawierają goitrogeny.
Są to związki antyodżywcze, które, mówiąc w skrócie, ograniczają wchłanianie jodu i mogą zaburzać pracę hormonów tarczycy. Na szczęście możemy temu zaradzić ;).
Wystarczy gotować te warzywa bez pokrywki! Goitrogeny ulatniają się bowiem pod wpływem wysokiej temperatury. Aby zminimalizować zawartość tych związków można również namoczyć pokrojone już warzywa. To dobra rada dla miłośników np. surówek z kapusty i rzodkiewek :).
Do ograniczenia brokułów (i reszty warzyw krzyżowych) w diecie należy podejść z rozsądkiem i nie eliminować ich zupełnie, ponieważ zawierają również witaminy jak A, C, K oraz wysoką zawartość wapnia, potasu i kwasu foliowego. Ponadto i przede wszystkim wykazują działanie przeciwnowotworowe!
Dzięki zawartości sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Aby zachować jego właściwości najlepiej jest gotować brokuły na parze przez ok. 4 minuty.

Cukrzyca ciążowa - co zrobić?

Cukrzyca ciążowa - co zrobić?

W przypadku pojawienia się cukrzycy ciążowej niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na ilość, regularność posiłków oraz na ILOŚĆ i JAKOŚĆ spożywanych cukrów (węglowodanów).
Źródłem węglowodanów w diecie powinny stanowić przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (gruboziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo oraz brązowy ryż).
Warto przemyśleć ograniczenie owoców (do 2 - 3 porcji/dzień), zwłaszcza przetworzonych czy gotowanych. Owoce powinno się spożywać w postaci surowej.
Słodycze, słodkie napoje, wody smakowe czy soki owocowe powinny zostać wyeliminowane z diety.
Należy pamiętać, iż ilość glukozy we krwi nienarodzonego maluszka odpowiada wartości cukru we krwi mamy. Jeżeli mama ma podwyższoną wartość glukozy we krwi, to dziecko również będzie to odczuwać.

Nie jestem na żadnej diecie, ale ciągle odczuwam głód. Czym to może być spowodowane?

Nie jestem na żadnej diecie, ale ciągle odczuwam głód. Czym to może być spowodowane?

Przyczyn zwiększonego apetytu może być wiele, począwszy od fizjologicznych takich jak ciąża, czy zespół napięcia przedmiesiączkowego, po zwiększenie aktywności fizycznej. Jeśli jednak, żadna z tych sytuacji Ciebie nie dotyczy, rozwiązania problemu należy szukać gdzie indziej…
Pierwsze co przychodzi mi na myśl to zbyt szybkie spożywanie posiłków. Mówi się, że mózg potrzebuje ok. 20 minut na zarejestrowanie bodźca, że żołądek jest napełniony. Jeśli jemy zbyt szybko mózg będzie ciągle wysyłać sygnały o niezaspokojonej potrzebie głodu.
Druga sprawa to odwodnienie. Podwzgórze to ta część mózgu, która reguluje i apetyt i pragnienie. Jeśli więc wydaje Ci się, że znów jesteś głody wypij 2 szklanki wody i odczekaj kilka minut. No i nie zapominaj o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu całego dnia!
Kolejny problem to źle zbilansowana dieta: za mało kalorii, za niska podaż tłuszczu lub białka, zły dobór węglowodanów. Jeśli nie chcemy schudnąć, a nasza dieta nie będzie zawierać odpowiedniej dla nas ilości kalorii, oczywiste jest, że będziemy odczuwać głód. Białko i tłuszcz zapewniają nam długotrwałe uczucie sytości. Podobnie działa błonnik zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Dlatego jeśli będziemy wybierać przetworzone produkty z białej mąki, szybciej będziemy odczuwali chęć zjedzenia kolejnego posiłku. Na dodatek takie produkty, jak również słodkie napoje, słodycze i inne produkty zawierające węglowodany proste powodują szybki wzrost glukozy we krwi. Co skutkuje szybkim działaniem insuliny, która ten cukier we krwi obniża. Kiedy mamy za mało cukru we krwi, mózg wysyła sygnał, że należy coś zjeść, aby go podnieść… I tak pojawia się błędne koło. Aby tego uniknąć należy wybierać produkty zawierające węglowodany złożone, a do posiłku zawsze zjadać również produkty, które są źródłem białka i tłuszczu.
Niezwykle ważny jest również udział stresu w odczuwaniu głodu i sytości. Kiedy odczuwamy permanentny stres w naszym organizmie wzrasta poziom kortyzolu (hormon stresu), a spada poziom serotoniny (hormon szczęścia) i leptyny (hormon odpowiedzialny za odczuwanie sytości), co powoduje zwiększenie apetytu. Pojawia się problem „zajadania stresu”, gdyż dla wielu osób zjadanie ulubionych przekąsek jest sposobem na pozbycie się nerwowego napięcia. Na dodatek zestresowani, zapracowani ludzie zazwyczaj mało śpią, co również zaburza pracę hormonów i prowadzi do wzrostu apetytu.
Zwiększony apetyt może być też skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków, np. psychotropowych czy sterydowych. Należy poinformować o tym swojego lekarza.
Ciągłe uczucie głodu może być również objawem niektórych chorób, jak np. chorób pasożytniczych, chorób tarczycy czy zaburzeń odżywiania. Należy wtedy skonsultować się z lekarzem.

Dobry dietetyk Gdynia Orłowo

Choruję na cukrzycę, czy mogę być aktywny fizycznie?

Choruję na cukrzycę, czy mogę być aktywny fizycznie?

Oczywiście, jeżeli nie ma innych przeciwwskazań zdrowotnych, to można być aktywnym fizycznie. Systematyczna aktywność fizyczna okazuje się bardzo ważną metodą leczenia cukrzycy, pod warunkiem, że robi się to z głową. :)
Podczas regularnych ćwiczeń poprawia się wrażliwość komórek na insulinę, co łagodzi szereg zaburzeń metabolicznych.
Chorzy, którzy systematycznie ćwiczą, mogą liczyć na to, że zmniejszy się u nich zapotrzebowanie na insulinę. Jednocześnie usprawnieniu ulega cały układ krążenia, zmniejsza się krzepliwość krwi i stężenie niebezpiecznego cholesterolu.
Korzyści z ćwiczeń są widoczne nie tylko podczas trwania samego wysiłku, ale także do 48 godzin po ich zakończeniu. Stwierdzono, że glikemia zaczyna się pojawiać w ciągu 3-5 dni od zaprzestania treningów, dlatego chorzy powinni się do nich zmobilizować przynajmniej 3 razy w tygodniu.
Najbardziej zalecane są średnio-intensywne marsze, jazda na rowerze, delikatny jogging, pływanie, czy taniec.

Czy jedzenie mrożonych warzyw i owoców jest zdrowe?

Czy jedzenie mrożonych warzyw i owoców jest zdrowe?

Nie ma żadnych przeciwwskazań do jedzenia mrożonek. W okresie zimowym znacząco ułatwiają one urozmaicenie i zbilansowanie diety.
Oczywiście najlepiej jest jeść produkty sezonowe, jednak zimą ich ilość jest niewielka. Musielibyśmy ograniczyć się jedynie do warzyw korzeniowych i częściowo kapustnych oraz kilku owoców, w większości egzotycznych.
Należy pamiętać, że surowce do mrożonek zbierane są właśnie wtedy, kiedy jest na nie sezon (gdyż wtedy są najtańsze).
Są więc produktami pełnowartościowymi i jak najbardziej zdrowymi.

Mam nadwagę i chcę zacząć biegać, od czego powinnam zacząć?

Mam nadwagę i chcę zacząć biegać, od czego powinnam zacząć?

Wzmożoną aktywność fizyczną należy rozpocząć od przygotowania organizmu. Powinniśmy dać czas ciału na przygotowania się do obciążeń w trakcie wysiłku. Treningi biegowe najlepiej rozpocząć od codziennych, trwających kilkadziesiąt minut szybkich marszów. Dzięki temu nasze ciało będzie się w stanie powoli dostosować, a w szczególności układ krążenia i kostno-stawowy do podwyższonych wymagań. Marsze można rozpocząć od kilku minut i kontynuować do czasu, kiedy szybki 20 – 30 minutowy marsz nie będzie dla nas problemem. Po kilkunastu dniach, czy paru tygodniach wstępnego wprowadzenia, marsze można przeplatać biegiem. W pierwszym tygodniu 1-2 minutowy bieg powinien być przeplatany 3-4 minutowym marszem. W każdym kolejnym tygodniu czas biegu powinien być wydłużany o 1-2 minuty, natomiast czas marszu skrócony do 1-2 minut. Po kilku tygodniach zdobyta kondycja powinna pozwolić na zaliczenie 30 minutowego biegu. Należy pamiętać, że szybki marsz jest równie skuteczny przy spalaniu tkanki tłuszczowej, co wolny bieg. Nie wstydźmy się maszerować, to dla naszego dobra.

Od wielu lat zmagam się z zaparciami. Co powinnam zmienić w swojej diecie, aby sobie ...

Od wielu lat zmagam się z zaparciami. Co powinnam zmienić w swojej diecie, aby sobie pomóc?

Przyczyn zaparć może być wiele, m. in. czynnościowe, metaboliczne, a nawet psychiczne. W leczeniu zaparć każdego rodzaju dieta będzie odgrywała kluczową rolę. Przede wszystkim należy zwiększyć udział błonnika w diecie. Znajdziemy go w produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach, orzechach oraz nasionach. Należy jednak pamiętać, że błonnik w większych ilościach nie będzie korzystny dla każdego, zwłaszcza dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. W takim przypadku najlepiej poprosić o pomoc dietetyka, który ułoży zbilansowaną dietę z odpowiednią ilością błonnika. Aby błonnik mógł spełniać swoją funkcję, niezbędna jest odpowiednia ilość wypijanych płynów. Błonnik absorbuje wodę, pęcznieje i działa jak „szczoteczka” w naszych jelitach. Kolejną ważną kwestią jest zmiana siedzącego trybu życia i zwiększenie aktywności fizycznej, co pobudzi ruchy perystaltyczne jelit. Wprowadzenie tych trzech elementów zdrowej diety powinno pomóc w uregulowaniu pracy przewodu pokarmowego.

Mam anemię. Jak poprawić poziom żelaza we krwi? Co jeść?

Mam anemię. Jak poprawić poziom żelaza we krwi? Co jeść?

Żelazo występuje w pożywieniu w dwóch formach: hemowej i niehemowej. Tę pierwszą formę znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Natomiast żelazo niehemowe znajduje się w produktach roślinnych, tj strączki, pestki dyni, otręby. Żelazo hemowe wchłania się w przewodzie pokarmowym bardzo dobrze, natomiast niehemowe znacznie gorzej. Nie oznacza to jednak, że przy walce z niedoborem żelaza należy jeść tylko mięso i jego przetwory. Można zwiększyć wchłanianie żelaza. Pierwszym sposobem jest dodatek witaminy C do potraw zawierających żelazo. Np. dodanie świeżej natki pietruszki lub czerwonej papryki, zjedzenie świeżego owocu albo surowych warzyw skropionych dodatkowo sokiem z cytryny. Kolejnym sposobem jest nie popijanie posiłków kawą lub herbatą. Zawierają one taniany i polifenole, które zaburzają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Takie działanie mają również fityniany, które tworzą z żelazem nierozpuszczalne sole. Są zawarte w produktach zbożowych i roślinach strączkowych. Tutaj pomoże moczenie tych produktów przed spożyciem.
Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Dlaczego najczęściej po rzuceniu palenia papierosów zwiększa się masa ciała?

Dlaczego najczęściej po rzuceniu palenia papierosów zwiększa się masa ciała?

Samo wypalanie ok. paczki papierosów dziennie skutkuje spalaniem dodatkowych 200-300kcal na dobę. Dzieje się tak ponieważ nikotyna powoduje przyspieszenie akcji serca i zwężanie się naczyń krwionośnych, co powoduje podwyższenie tętna średnio o 20 uderzeń na minutę. Ponadto nikotyna hamuje uczucie głodu oraz opóźnia sekrecję insuliny, co może przyspieszać redukcję tkanki tłuszczowej. Oprócz tego paląc papierosy mamy zajęte ręce i przede wszystkim czas, często palimy z nudów czy po posiłku. Kiedy rzucimy ten nałóg, pojawia się potrzeba, aby go czymś zastąpić, a wtedy najczęściej sięgamy po różnego rodzaju przekąski. Rezygnując z palenia papierosów częściej odczuwamy apetyt, co po prostu prowadzi do zwiększenia kaloryczności diety i przybrania dodatkowych kilogramów.
Dobrym rozwiązaniem będzie zwiększenie aktywności fizycznej o 30 minut dziennie, a gdy poczujemy ochotę na papierosa lub przekąskę warto napić się wody lub zjeść np. surową marchewkę. Najlepiej niezdrowy nałóg zastąpić zdrowym nawykiem. Kto wie może wtedy nawet uzależnicie się np. od biegania? :)
Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Czy w trakcie diety powinnam spożywać dodatkowo witaminy w postaci suplementów?

Czy w trakcie diety powinnam spożywać dodatkowo witaminy w postaci suplementów?

Przy prawidłowo zbilansowanej diecie nie jest to konieczne. Wykwalifikowany dietetyk układa dietę tak, aby pokrywała ona zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.
Jedyną witaminą, którą powinien suplementować każdy mieszkający w naszej szerokości geograficznej, jest witamina D.
Wynika to z niedostatecznej ekspozycji naszego ciała na działanie promieni słonecznych. Przed rozpoczęciem suplementacji należy sprawdzić jej poziom we krwi. Dawka profilaktyczna to 2000IU, jednak w przypadku niedoboru powinna być wyższa.
Należy pamiętać, że zarówno niedobór jak i nadmiar jest szkodliwy, zawsze więc należy kontrolować poziom we krwi.

Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ