Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Gdynia
Rezerwacja wizyty Gdynia
Rezerwacja wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Paulina Kreft-Bubka
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Natalia Karpiczenko
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Natalia Karpiczenko
mgr Natalia Karpiczenko
Ukryj kalendarz

Dietetyk radzi

Owoce w diecie

Chciałabym spróbować odchudzić się sama. Do tej pory jadłam bardzo dużo słodyczy, czy mogę je zastąpić owocami? Czy na diecie muszę całkowicie zrezygnować z owoców?

Na szczęście nie musimy całkowicie rezygnować z owoców pozostając na diecie redukcyjnej. Należy jednak kontrolować ich ilość. Mimo że owoce są ogólnie uważane za zdrowe, zawierają dużo witamin i błonnik, nie powinniśmy dodawać ich do każdego posiłku, a już na pewno nie powinniśmy podjadać ich między posiłkami. Podjadanie jest ogólnie niewskazane, a posiłki trzeba spożywać regularnie.
Należy pamiętać, że owoce są źródłem cukru prostego, jakim jest FRUKTOZA. Cukier ten w naszym organizmie (mówiąc w skrócie) omija niektóre charakterystyczne dla glukozy szlaki metaboliczne i jest przekształcany w trójglicerydy. Zbyt wysokie stężenie fruktozy może więc powodować wzrost stężenia lipidów we krwi, otyłość, a także stłuszczenie wątroby czy dnę moczanową. Osoby chorujące na te schorzenia powinny zwrócić szczególną uwagę na ilość owoców w swojej diecie.

Eliminacja pieczywa

Czy to prawda, że muszę wyeliminować pieczywo z diety żeby schudnąć?

Nie jest to prawda :). Nie powinniśmy wyrzucać z naszej diety produktów, które chcielibyśmy jeść po skończonej dietoterapii.
Dobre jakościowe pieczywo może być wartościowym składnikiem naszej diety, jako źródło złożonych węglowodanów. Nie należy z góry skreślać pieczywa, jednak wszystko trzeba wybierać z głową i w odpowiednich ilościach.
Kiedy sięgamy po pieczywo, wybierajmy chleby z pełnego przemiału. Nie dajmy się zwieźć fantazyjnym nazwom "chleb fitness" czy "chleb dla sportowców", są to zazwyczaj zabiegi marketingowe, które sprawiają, że pieczywo jest droższe, a nie zdrowsze. ;)
Najgorzej gdy wymienimy w naszej diecie chleb na pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Takie pieczywo chrupkie nie daje praktycznie żadnej sytości, a niestety wartość kaloryczna i odżywcza tego produktu pozostawia wiele do życzenia.

Jak uniknąć efektu jojo?

Jak uniknąć efektu jojo?

Najprostszą i najskuteczniejszą metodą jest skorzystanie z fachowej pomocy.

Prawidło przeprowadzona terapia dietetyczna, pod okiem specjalisty, minimalizuje wystąpienie tzw.: "efektu jojo". Dietetyk indywidualnie dobiera parametry diety, a rozkład i rodzaje posiłków dostosowuje pod upodobania i możliwości pacjenta. Dzięki temu nie ma ryzyka niedoborów oraz obniżenia tempa metabolizmu, które towarzyszy krótkim, głodówkowym "dietom cud". Ponadto indywidualnie rozpisany plan żywieniowy, trafia w gust pacjenta, a tym samym jest chętniej przestrzegany. Na wizytach kontrolnych systematycznie monitorowane są parametry zmian w składzie ciała oraz modyfikowany jest jadłospis w zależności od etapu i postępów terapii. Plan żywieniowy, której celem jest redukcja wagi (przez pozbycie nadmiaru tkanki tłuszczowej) powinien składać się z okresu redukcji oraz stabilizacji wagi.

Nadrzędnym celem diety jest nauka racjonalnego sposobu odżywiania i stylu życia, który pozwala na utrzymanie wymarzonej sylwetki. Dieta to okres zmiany nawyków żywienowych na zdrowsze :)

Ile mogę zjadać kalorii dziennie?

Mam 60 lat i prawie zero ruchu- ile powinnam spożywać kalorii w ciągu dnia?

Określając całkowite zapotrzebowanie energetyczne należy wyznaczyć podstawową przemianę materii (PPM) , czyli taką ilość energii jaka jest niezbędna na funkcje życiowe, a następnie uwzględnić aktywność fizyczną wynikającą z codziennych zajęć, rodzaju pracy, czy uprawianego sportu. Na wartość PPM organizmu wpływa kilka istotnych elementów takich jak: masa ciała, wzrost, płeć, masa mięśni, wiek, czy stan zdrowia. W uproszczeniu, po wyznaczeniu PPM należy pomnożyć otrzymany wynik przez odpowiedni współczynnik w zależności od tego, czy jest to tryb życia siedzący, czy o niskiej, średniej, wysokiej aktywności codziennej i wtedy otrzymamy CPM, czyli wartość całkowitej przemiany materii i wiemy ile kalorii możemy zajadać na dobę. Przykładowo, kobieta lat 60, wzrost 165 i waga 70kg, zawartość tkanki tłuszczowej na poziomie 35% o siedzącym trybie życia powinna spożywać około 1700 kcal na dobę. Ta sama kobieta pracująca fizycznie mogłaby spożyć około 2300 kcal. W jednym i drugim przypadku wartość PPM jest niezmienna i wynosi około 1200 kcal. Należy pamiętać, że są to założenia teoretyczne, w praktyce może okazać nieco inaczej.

Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Może zacznijmy od tego czym jest gluten i w jakich produktach go znajdziemy? Mówiąc w skrócie, gluten jest białkiem obecnym w żywności pochodzenia roślinnego. Znajduje się w pszenicy, życie i jęczmieniu oraz produktach, które mogą być nim zanieczyszczone poprzez wytworzenie na jednej taśmie produkcyjnej z wyrobami pszennymi.
Są dwie grupy osób, które powinny unikać glutenu. Pierwsza grupa, to pacjenci z chorobą genetycznie uwarunkowaną – celiakią. W drugiej grupie znajdują się osoby, które mogą być uczulone na gluten lub są na gluten „nadwrażliwi”. Dieta bezglutenowa może być również wprowadzana w niektórych przypadkach chorób autoimmunologicznych, ale tylko pod kontrolą dietetyka lub lekarza – taka dieta powinna być zbilansowana i dopasowana indywidualnie.
Jeżeli jesteś zdrową osobą, która nie odczuwa żadnych dolegliwości po spożyciu produktów zawierających gluten (silne bóle brzucha, wzdęcia, zaparcie, biegunki), to nie powinieneś rezygnować z glutenu.
Dieta bez glutenu wdrażana u ludzi zdrowych jest niepotrzebną modą, która może doprowadzić do niedoborów składników mineralnych oraz witamin. Rezygnacja z pełnoziarnistych produktów pszennych, żytnich i kasz takich jak: kasza jęczmienna, orkiszowa czy bulgur, w zamian za bezglutenowe gotowce może być szkodliwe dla zdrowia.
Wiele osób korzysta z tej mody w celu zrzucenia paru kilogramów. I tutaj powinniśmy zauważyć różnicę pomiędzy dietą „bezglutenową” a dietą bez pszennych białych bułek, białych makaronów i ciasteczek. To rezygnacja z tych niezdrowych produktów jest zazwyczaj powodem chudnięcia, a nie wyrzucenie glutenu z diety.

Czy produkty light odchudzają?

Czy produkty light odchudzają?

Przy diecie odchudzającej zasada jest prosta: podstawą jest ujemny bilans energetyczny w ciągu dnia.
Produkty typu "light" mogą pojawić się w diecie odchudzającej, nie mogą jednak stanowić jej podstawy oraz nie są koniecznością.
Żywność typu light nie należy do szczególnie odżywczej. Aby obniżyć kaloryczność produktu, musimy coś z niego usunąć. A jeżeli coś z produktu usuwamy, to musimy wypełnić wolne miejsce. Najczęściej w miejsce usuniętego tłuszczu wprowadzana jest woda oraz substancje zagęszczające. Część tłuszczu może zostać zastąpiona cukrem, co również nie jest dobrym rozwiązaniem.
Podstawą trwałej utraty masy ciała jest zmiana złych nawyków żywieniowych, a nie wymiana produktów tradycyjnych na produkty "odchudzone".
Powinniśmy nauczyć się wybierać wartościowe produkty, odpowiednio przygotowywać je do spożycia oraz zadbać o codzienną aktywność fizyczną - wtedy możemy liczyć na oczekiwane rezultaty.

Czy jogurty owocowe są kaloryczne?

Czy jogurty owocowe są kaloryczne?

Tak, najczęściej są bardzo kaloryczne i są to zazwyczaj "puste kalorie".
Popularne „jogurty owocowe czy zbożowe” niestety bardziej przypominają niezdrowy deser, niż pełnowartościowy posiłek. Często zdarza się tak, że takie jogurty zachęcają nas piękną etykietą, "fit" nazwami by zmylić konsumenta.
Należy pamiętać o czytaniu etykiet. Jogurty smakowe zawierają najczęściej: cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, syrop kukurydziany, dodaną fruktozę lub inne słodzidła.
Takie produkty nie są zalecane w zdrowym żywieniu oraz nie sprzyjają odchudzaniu - wręcz przeciwnie. ;)
Lepiej jest kupić jogurt naturalny, zawierający w swoim składzie jedynie mleko i kultury bakterii oraz dodać do niego pokrojonego banana, świeże lub mrożone truskawki (czekamy z niecierpliwością poza sezonem na te świeże) lub inne ulubione owoce.
Dla osób, którym ciężko jest się przestawić na taki jogurt polecam oprócz owoców dodać łyżeczkę miodu, by z czasem i z niego zrezygnować. :)

Kochani, zrezygnujcie ze smakowych jogurtów, wyjdzie Wam tylko na zdrowie. :)

Co zrobić kiedy się przejem?

Co zrobić kiedy się przejem?

Zwłaszcza w czasie świąt zapominamy, że żołądek ma określoną pojemność. ;)
Najbardziej zalecane byłoby nie doprowadzać do sytuacji przejedzenia.
Warto jeść z rozwagą, unikać tłustych i ciężkostrawnych potraw oraz pić sporo wody.
Przy uczuciu przejedzenia oraz niestrawności pomagają: krople żołądkowe, leki rozkurczowe, środki wspomagające trawienie. Z naturalnych środków ulgę przyniosą nam napary z pokruszonych owoców kopru, rumianku, mięty, czy majeranku. Zioła zalewamy wrzątkiem i trzymamy przez 15 minut pod przykryciem.
Warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu oraz przerwie pomiędzy posiłkami. Zalecany jest również ruch, dlatego warto po obiedzie wybrać się na spacer z rodziną.

Czy można przytyć w święta?

Czy można przytyć w święta?

Święta Bożego Narodzenia trwają trzy dni. Niemożliwe jest zatem żeby przytyć na tkance tłuszczowej w ciągu tak krótkiego czasu. :)
Dodatkowe kilogramy, które zazwyczaj pojawiają się po okresie świątecznym wynikają z nadmiernego spożycia pożywienia jeszcze przed świętami (w trakcie przygotowywania świątecznych potraw) oraz z dojadania pyszności przez długi czas po rodzinnych spotkaniach.
Jeżeli po 3 dniach świętowania pojawiły się dodatkowe kilogramy na wadze, to z pewnością nie jest to czysta tkanka tłuszczowa, a woda, czy zapasy glikogenu w naszych mięśniach i wątrobie.
Jeżeli zarówno przed świętami, jak i po świętach będziemy prowadzić aktywny tryb życia oraz regularne 5 posiłków dziennie, to nie musimy liczyć kalorii przy wigilijnym stole. Należy jednak pamiętać o umiarze i nie objadać się zbytnio przez całe 3 dni, a może skoczyć nawet na rodzinny, długi spacer. :)

Jak często jeść posiłki?

Wstaję o 7.30 jem owsiankę - jakie godziny są dobre, aby później jeść?

W planowaniu dziennego rozkładu posiłków należy pamiętać o regularności. Najlepiej pierwszy posiłek spożyć najpóźniej do godziny od wstania z łóżka, a ostatni na 2-3 godziny przed snem. Idealnie jak przerwy między posiłkami nie są krótsze niż 2 i pół godziny oraz dłuższe niż 4 godziny. Czyli przykładowo, jak wstajemy o 7:30 i zaraz jemy śniadanie, to kolejne posiłki mogą być odpowiednio o 10:30, 13:30, 16:30 i 19:30. Zakładamy, że zaśnięcie jest o 22.00-23:00. Możemy także zaplanować rozkład na 4 posiłki: 8:00, 12:00, 16:00 i 20:00 i to też będzie prawidłowo. Częstotliwość i pory posiłków należy dobrać indywidualnie i wpasować je w rytm dnia.

Czy można jeść po 18.00?

Czy można jeść po 18.00?

Czasami nawet trzeba :). Godzina naszego ostatniego posiłku zależy od tego, jak intensywny jest nasz dzień i o której godzinie idziemy spać. Jeśli po godzinie 20.00 szykujemy się już do snu, to faktycznie po godzinie 18.00 lepiej już nie jeść. Dzięki temu nasz organizm będzie miał czas na strawienie pokarmu i nie położymy się do łóżka ociężali. Natomiast jeśli jesteśmy nocnymi markami i chodzimy spać nawet po północy, ostatni posiłek warto zaplanować znacznie później niż godzina 18.00. Przykładowo pracujemy do 16.00, wracamy do domu jemy obiad i idziemy na trening, do domu wracamy o godzinie 20.00, a spać położymy się za kolejne 4 godziny. Naprawdę uważacie, że nie zjedzenie już żadnego posiłku tego dnia będzie dobrym pomysłem? Otóż nie! Będzie to wręcz zalecane! Zapamiętajcie, że ostatni posiłek najlepiej zjeść ok. 3h przed snem.

Czy mogę pić napoje na diecie?

Czy mogę pić napoje na diecie?

Napoje oraz duże ilości soków owocowych nie są zalecane na diecie odchudzającej jak i w diecie tradycyjnej.
Należy pamiętać, że szklanka napoju (soku owocowego również) zawiera około 6 łyżeczek cukru.
Jeżeli do tego dojdą słodkie herbaty, kompoty, to ilość spożywanego cukru wzrasta niekiedy do kilkudziesięciu łyżeczek dziennie.
W takich okolicznościach organizm wydziela bardzo dużo insuliny, która silnie pobudza rozrost tłuszczu, a także predysponuje organizm do wielu chorób w przyszłości.
Należy pamiętać, aby maksymalnie ograniczać spożywanie wszelkich napojów, a także soków, które tylko pozornie mogą kojarzyć się z witaminami.
W rzeczywistości to ogromne skupiska dodatkowych kalorii.

Co to są puste kalorie?

Co to są puste kalorie?

Puste kalorie wbrew pozorom nie oznaczają żywności, która nie tuczy ;).
Znajdziemy je w produktach o bardzo dużej ilość kalorii, które niosą za sobą żadnych WARTOŚCI ODŻYWCZYCH dla naszego organizmu. Są to zazwyczaj produkty mocno przetworzone.

Mówiąc prościej, taka żywność nie zostanie wykorzystana przez nasz organizm do budowania masy mięśniowej, do regeneracji naszych tkanek, czy innych ważnych procesów biochemicznych w naszym ciele.

Do najpopularniejszej żywności, która dostarcza nam jedynie dużej ilości kalorii, zaliczamy:
słodycze, takie jak np. cukierki, ciasta, ciasteczka, lody – składają się przede wszystkim z cukru i/lub tłuszczu,
słone przekąski, np. chipsy, prażynki – zawierają dużą ilość tłuszczu, słodkie napoje gazowane, napoje energetyzujące, słodzone soki owocowe – zawierają duże ilości cukru, żywność typu fast food – zawierają duże ilości tłuszczu, alkohol (!) – 1 g alkoholu dostarcza aż 7 kcal.

Więc jeżeli dbamy o naszą sylwetkę i o nasze zdrowie, to zdecydowanie powinniśmy rezygnować z tego typu produktów. Pustym kaloriom na diecie odchudzającej i przy zdrowym stylu życia mówimy zdecydowane NIE! :)

Czy w zdrowej diecie muszę zrezygnować z solenia potraw?

Czy w zdrowej diecie muszę zrezygnować z solenia potraw?

Nie do końca. Sól należy ograniczać, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na nadciśnienie i inne choroby układu krążenia. Dlatego też każdy dietetyk zaleci rezygnację z produktów spożywczych wysokoprzetworzonych, które tej soli zawierają zazwyczaj bardzo dużo. Natomiast sam sód, który jest składnikiem soli kuchennej, jest pierwiastkiem potrzebnym naszemu organizmowi. Ma on wpływ m. in. na gospodarkę wodną organizmu, pobudliwość komórek mięśniowych oraz nerwowych, a także równowagę kwasowo-zasadową. Najzdrowiej będzie, jeśli soli będziemy używać sami w domowej kuchni w umiarkowanych ilościach, a unikać będziemy gotowych produktów z dodatkiem np. glutaminianu sodu.

Czy ziemniaki są tuczące?

Czy ziemniaki są tuczące?

Wbrew powszechnemu twierdzeniu ziemniaki same w sobie nie są bombą kaloryczną.
100g ziemniaków to mniej więcej 80kcal. Dla porównania woreczek ryżu brązowego to ok. 320kcal, a 100g makaronu to 350kcal.
Ziemniaki zostały okryte złą sławą, dlatego że w tradycyjnej kuchni polskiej podawane są one zazwyczaj z tłustymi sosami. I to właśnie one stanowią najbardziej kaloryczny obiadowy dodatek.

Czy śniadanie jest ważne?

Czy śniadanie jest ważne?

Jak najbardziej – śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia.
Jak donoszą badania, osoby, które spożywają regularnie śniadania mają mniejsze skłonności do tycia. Dzięki temu, że rano dostarczymy zbilansowany posiłek, w ciągu dnia nie będziemy odczuwać wilczego głodu, co może sprawić, że zjemy odpowiednią ilość pożywienia w pozostałej części dnia.
Dzięki temu, że spożywamy regularnie śniadanie i pozostałe posiłki „programujemy” nasz organizm, by nie musiał odkładać zapasów na później. Aby nie przytyć, najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie 4 – 5 posiłków dziennie, co 3 – 4 godziny.
Podsumowując: aby się odchudzić, czy zgubić parę kilogramów powinniśmy pamiętać o zbilansowanym śniadaniu, zjedzonym najlepiej w ciągu 30 - 60 minut od przebudzenia.

Woda

Ile wody powinnam pić na diecie odchudzającej? Czy może to być woda owocowa?

Zapotrzebowanie na płyny można obliczyć bazując na naszej masie ciała. Powinniśmy spożywać z żywnością i napojami 30ml wody na 1kg masy ciała. Przykładowo osoba o wadze 70kg, powinna dostarczać do organizmu 2100ml wody.
Innym sposobem jest określanie zapotrzebowania na płyny na podstawie kaloryczności diety. W tym przypadku 1ml wody przypada na 1kcal wartości energetycznej diety, czyli osoba spożywająca ok 2000kcal powinna spożywać z żywnością i napojami 2000ml wody.
Należy podkreślić, że do tego zagadnienia należy podchodzić indywidualnie. Powyższe wyliczenia dotyczą osób zdrowych o umiarkowanej aktywności fizycznej. W przypadku sportowców, seniorów lub kobiet karmiących piersią wyliczenia te będą inne.
Pamiętajmy, że wodę dostarczamy do naszego organizmu również z innymi płynami, zupami, a także warzywami i owocami.
Najlepiej pić czystą wodę mineralną, nie poleca się wód smakowych, gdyż zawierają one substancje słodzące. Jeśli chcemy nadać naszej wodzie smak, najlepiej dodać do niej np. mrożone owoce jagodowe, plasterki cytrusów lub zioła takie jak melisa, mięta. Odradzamy korzystanie z gotowych syropów smakowych.

Niedoczynność tarczycy i Hashimoto

Jaka powinna być dieta przy niedoczynnosci tarczycy i Hashimoto?

Zachęcam do lektury akrtykułu http://hallmann.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2017/11/6/dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy/

Słodzenie

Czy miód lub cukier trzcinowy jest mniej tuczący niż biały cukier?

Niestety, jeżeli chodzi o słodzenie i o ilość kalorii, to powinniśmy traktować miód oraz cukier trzcinowy, jako równoważne "słodzidła" z białym cukrem.

Oczywiście, miód jest źródłem cennych i prozdrowotnych składników odżywczych, jednak należy pamiętać, że jego cenne, aseptyczne właściwości giną w 50-60*C, dlatego w herbacie pozostaje niemal sam cukier, czyli zbędne kalorie.

Jeżeli chodzi o cukier trzcinowy, to nie możemy go mylić z cukrem brązowym, który jest zwykłym skarmelizowanym cukrem.
Nierafinowana wersja cukru, ma znikome ilości składników mineralnych, jednak nie należy go traktować jako źródła wapnia czy potasu. Ilość tych składników jest NIEWYSTARCZAJĄCA, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu. To przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, których nie powinnyśmy spożywać w dużych ilościach.

Najlepszym rozwiązaniem będzie stopniowa rezygnacja ze słodzenia, powolutku, aż do celu. :)

Cukrzyca ciążowa - co zrobić?

Cukrzyca ciążowa - co zrobić?

W przypadku pojawienia się cukrzycy ciążowej niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na ilość, regularność posiłków oraz na ILOŚĆ i JAKOŚĆ spożywanych cukrów (węglowodanów).
Źródłem węglowodanów w diecie powinny stanowić przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (gruboziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo oraz brązowy ryż).
Warto przemyśleć ograniczenie owoców (do 2 - 3 porcji/dzień), zwłaszcza przetworzonych czy gotowanych. Owoce powinno się spożywać w postaci surowej.
Słodycze, słodkie napoje, wody smakowe czy soki owocowe powinny zostać wyeliminowane z diety.
Należy pamiętać, iż ilość glukozy we krwi nienarodzonego maluszka odpowiada wartości cukru we krwi mamy. Jeżeli mama ma podwyższoną wartość glukozy we krwi, to dziecko również będzie to odczuwać.

Czy jedzenie mrożonych warzyw i owoców jest zdrowe?

Czy jedzenie mrożonych warzyw i owoców jest zdrowe?

Nie ma żadnych przeciwwskazań do jedzenia mrożonek. W okresie zimowym znacząco ułatwiają one urozmaicenie i zbilansowanie diety.
Oczywiście najlepiej jest jeść produkty sezonowe, jednak zimą ich ilość jest niewielka. Musielibyśmy ograniczyć się jedynie do warzyw korzeniowych i częściowo kapustnych oraz kilku owoców, w większości egzotycznych.
Należy pamiętać, że surowce do mrożonek zbierane są właśnie wtedy, kiedy jest na nie sezon (gdyż wtedy są najtańsze).
Są więc produktami pełnowartościowymi i jak najbardziej zdrowymi.

Od wielu lat zmagam się z zaparciami. Co powinnam zmienić w swojej diecie, aby sobie ...

Od wielu lat zmagam się z zaparciami. Co powinnam zmienić w swojej diecie, aby sobie pomóc?

Przyczyn zaparć może być wiele, m. in. czynnościowe, metaboliczne, a nawet psychiczne. W leczeniu zaparć każdego rodzaju dieta będzie odgrywała kluczową rolę. Przede wszystkim należy zwiększyć udział błonnika w diecie. Znajdziemy go w produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach, orzechach oraz nasionach. Należy jednak pamiętać, że błonnik w większych ilościach nie będzie korzystny dla każdego, zwłaszcza dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. W takim przypadku najlepiej poprosić o pomoc dietetyka, który ułoży zbilansowaną dietę z odpowiednią ilością błonnika. Aby błonnik mógł spełniać swoją funkcję, niezbędna jest odpowiednia ilość wypijanych płynów. Błonnik absorbuje wodę, pęcznieje i działa jak „szczoteczka” w naszych jelitach. Kolejną ważną kwestią jest zmiana siedzącego trybu życia i zwiększenie aktywności fizycznej, co pobudzi ruchy perystaltyczne jelit. Wprowadzenie tych trzech elementów zdrowej diety powinno pomóc w uregulowaniu pracy przewodu pokarmowego.

Czy w trakcie diety powinnam spożywać dodatkowo witaminy w postaci suplementów?

Czy w trakcie diety powinnam spożywać dodatkowo witaminy w postaci suplementów?

Przy prawidłowo zbilansowanej diecie nie jest to konieczne. Wykwalifikowany dietetyk układa dietę tak, aby pokrywała ona zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.
Jedyną witaminą, którą powinien suplementować każdy mieszkający w naszej szerokości geograficznej, jest witamina D.
Wynika to z niedostatecznej ekspozycji naszego ciała na działanie promieni słonecznych. Przed rozpoczęciem suplementacji należy sprawdzić jej poziom we krwi. Dawka profilaktyczna to 2000IU, jednak w przypadku niedoboru powinna być wyższa.
Należy pamiętać, że zarówno niedobór jak i nadmiar jest szkodliwy, zawsze więc należy kontrolować poziom we krwi.

POKAŻ