Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Paulina Kreft-Bubka
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Natalia Karpiczenko
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Natalia Karpiczenko
mgr Natalia Karpiczenko
Ukryj kalendarz
24 Sty

Burgery z batata i ciecierzycy

Jestem miłośniczką batatów :) Uwielbiam je przygotowywać w formie tradycyjnych pieczonych frytek, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do burgerów, czy zupa krem.

Mają wspaniały, słodkawy posmak i mam wrażenie, że nigdy mi się nie znudzą.

Bataty w swoim słodkim miąższu zawierają sporą dawkę witaminy C, witamin z grupy B, a także β-karotenu i polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami.

 Warto także zauważyć, że w odmianach o żółtym miąższu znajduje się największa ilość karotenoidów w porównaniu z innymi warzywami.

Przygotowałam dla Was przepis na wegetariański, pyszny obiad.

Pieczone burgery z batata i ciecierzycy

Składniki:

- 3 średnie sztuki batatów (jeden do burgerów, reszta na frytki)

- puszka z ciecierzycy (400 g)

- 1 cebula

- olej rzepakowy 2 łyżki + jedna łyżeczka do smażenia cebuli

- mąka z ciecierzycy 2 łyżki (można użyć dowolnej mąki)

- po garści słonecznika, pestek dyni

- 1 łyżka sezamu

- 1 łyżka sosu sojowego

- przyprawy: łyżeczka cynamonu, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, dwie - trzy łyżki płatków drożdżowych (można pominąć lub dodać 2 łyżki startego parmezanu)

Przygotowanie:

  1. Należy upiec jednego batata do miękkości i zblendować go razem z puszką cieciorki.
  2. Cebulkę posiekać i dodać na rozgrzaną patelnię, posolić oraz dodać cynamonu. Trzymać na patelni, aż się zeszkli. Dodać do batata i ciecierzycy.
  3. Dodać olej, sos sojowy, przyprawy i mąkę. Wyrobić jednolitą masę na burgery.
  4. Uprażyć nasiona i pestki na patelni i dodać do masy.
  5. Piec około 30 min w 190*C. W połowie pieczenia przewrócić kotlety.

+ Przed rozpoczęciem pieczenia burgerów pokroić pozostałą część batatów i upiec w piekarniku (około 40 – 50 minut).

Kotlety można zjeść razem z batatami i surówką lub włożyć do opieczonej grahamki razem z warzywami – do Was należy decyzja :) Smacznego!

Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ