Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Paulina Kreft-Bubka
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Natalia Karpiczenko
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
mgr Emilia Hallmann (Stasiak)
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Natalia Karpiczenko
mgr Natalia Karpiczenko
Ukryj kalendarz
04 Gru

Tarta warzywna

Tarta, która wspaniale się sprawdza na spotkanie ze znajomymi czy przyjęcie rodzinne. 

Zachwyci oko oraz podniebienie. :) 

Lubicie tartę na wytrawnie? :)

Mam dla Was przepis, który jest nieco pracochłonny, ale zapewniam, że dla efektu wizualnego i wrażeń dla podniebienia naprawdę warto

Przepis sprawdzi się dla osób będących na diecie roślinnej lub osób uczulonych lub unikających nabiału. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, również będą miały frajdę przy przygotowywaniu tej tarty. :)


Smacznego! 

 

Do tarty będziemy potrzebować: 

Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + do wysypania formy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki rafinowanego oleju kokosowego (roztopionego) + do wysmarowania formy -> możemy użyć oleju rzepakowego
– lodowata woda
– łyżeczka soli
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka oregano
 
Na sos:
– 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g
– szklanka maki z ciecierzycy (polecam Besan) -> można użyć mąkę ryżową, kukurydzianą
– szklanka wody
– 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych -> można pominąć lub dodać 2 łyżki startego parmezanu
– łyżeczka curry
– łyżeczka wędzonej papryki
– sól i pieprz do smaku
– użyłam jeszcze przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem"
 
 
Warzywa:
– 2 spore marchewki
– 1 spora pietruszka
– 1 bakłażan
– 1 średnia cukinia
 
 
WYKONANIE:
 
Ciasto: (można użyć sprawdzonych przepisów na kruchy spód)
– mąki wymieszać z solą, ziołami i olejem. Powoli dodawać wodę w ilości zapewniającej powstanie elastycznego ciasta
– formę do tarty o średnicy ok. 30 wysmarować olejem i wysypać mąką (spód i brzegi)
– ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (ułatwia później przeniesienie ciasta do formy) i przenosimy do formy wyklejając spód i brzegi. Spód nakłuć kilka razy widelcem
– formę wstawiamy na godzinę do lodówki
– pieczemy 15 minut w 180 stopniach
 
Sos:
– miksujemy wszystkie składniki i doprawiamy (po upieczeniu smak mąki z ciecierzycy jest niewyczuwalny)
 
Warzywa:
– będziemy potrzebować obieraczki, która nam posłuży do wycięcia cieniutkich pasków z warzyw
– na spód wylać sos i zacząć układanie pasków warzyw zaczynając od brzegów i spiralnie schodząc do środka (ja najpierw ułożyłam warzywa, a później zalałam sosem)
– formę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut

Po wyjęciu z piekarnika, najlepsza część gotowania - konsumpcja. :) 

 

Przepis zaczerpnięty z: http://weganon.pl/2016/03/tarta-paskowa-2.html

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ