Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Paulina Kreft-Bubka
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Natalia Karpiczenko
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann
mgr Emilia Hallmann
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Natalia Karpiczenko
mgr Natalia Karpiczenko
Ukryj kalendarz
19 Gru

Tofu po grecku

Jestem osobą, która uwielbia eksperymentować w kuchni. Lubię wynajdywać smaki potraw niekonwencjonalnych, które smakiem przypominają stradycyjne potrawy - nawet te świąteczne. 

Zapraszam Was do zapoznania się z "tofu-rybą" po grecku. :) 

Tofu w plastrach nori: 

1 kostka tofu (może być wędzone) 

3 łyżki sosu sojowego 

1 - 2 arkusze nori 

3 łyżki mąki (może być pszenna, kukurydziana, ryżowa)

Przyprawa do ryb 

1/2 szklanki wody

+ olej do smażenia

Tofu przekrój na 3 części.
Plastry tofu natnij nożem. Całość posmaruj sosem sojowym i przyprawą do ryby. Rób to powili tak by sos rozlał się na i w tofu. Pozostaw do zamarynowania na 20-30 minut. 

 Przygotuj nori. Przetnij arkusz na pół. Zawijaj tofu. Nori lekko skrop wodą by lepiej zwijało się na tofu. Powinno się ładnie skleić. Można dalej marynować. :) 

Mąkę przesyp na talerzyk. 

Tofu obsyp w mące.

Smaż na złoto z obu stron. 

Składniki, które będziemy potrzebować do sosu warzywnego:

1 cebula
1 por, biała i jasno zielona część
500 g marchewki
150 g pietruszki
50 g selera
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta chili
olej roślinny
sól

1 – 2 szklanki wody
3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie całej potrawy :

  1. Cebulę pokroić w kostkę, pora posiekać na talarki. Na dnie dużego rondla rozgrzać olej i dodać cebulą wraz z porem, liściem laurowym i zielem angielskim, podsmażać na małym ogniu do czasu, aż się zeszklą.
  2. W międzyczasie pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce, następnie dodać wszystkie do rondla razem ze szczyptą soli oraz chili. Podsmażać na małym ogniu przez około 5 – 10 minut, po tym czasie wlać połowę ilości wody z przepisu i dusić kolejne 5 minut.
  3. Na koniec wlać resztę wody, dodać koncentrat oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusić ostatnie 5 – 10 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. Kiedy sos warzywny będzie gotowy, wyłożyć ⅓ na dno półmiska, na nim ułożyć plastry tofu w nori, na to położyć ponownie warstwę sosu, kolejną warstwę tofu i ostatnią warstwę sosu. Odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej smakuje następnego dnia.

 

Wpis inspirowany: 

http://www.jadlonomia.com/przepisy/seler-po-grecku/ 

https://wegannerd.blogspot.com/2016/06/tofu-w-nori.html

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ